Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kupovina novih udžbenika uvek predstavlja ogroman udar na finansije roditelja osnovaca, a cene knjiga su raznovrsne i zavise od škole do škole, odnosno od odabranog izdavača, ali broju traženih udžbenika. Cene knjiga za pojedine starije osnovce sežu i do 20.000 dinara, što je više od polovine srpske minimalne plate. Kompleti za niže razrede su uglavnom nešto jefitniji od onih za starije osnovce, pa u proseku treba izdvojiti oko 10.000 dinara.

Pišu: Aleksandar Nastevski i Aleksandra Petrović

I pored toga što roditelji kada naručuju knjige za narednu školsku godinu imaju opciju da plaćaju u četiri do šest mesečnih rata, za većinu roditelja ovo je zahtevan finansijski poduhvat, posebno imajući u vidu da u Srbiji, prema nekim podacima, minimalac od 35.000 dinara prima skoro 400.000 ljudi, a svedoci i smo svakodnevnog poskupljenja svega mogućeg.

U zavisnosti od škole do škole u Kragujevcu, cena jednog kompleta košta od petog do osmog razreda osnovne škole od 15.000 do 20.000 dinara, dok je za učenike od prvog do četvrtog razreda komplet jefitiniji i u proseku se kreće od 9.000 do 12.000 dinara.

Na razliku u ceni utiče izbor izdavača, koje biraju škole, pa tako na primer ista generacija uči iz različitih udžbenika, a i njihovi roditelji izdvajaju različite iznose za kupovinu.

Uvidom u sajtove izdavačkih kuća Klet i Zavoda za udžbenike za prvi razred osnovne škole kompleti od 10 knjiga kreće se od 7.714 do 8.440 dinara.

Kada se radi o drugacima, komplet od 13 knjiga u Kletu je 9.700 dinara, dok je u Zavodu za 10 udžbenika potrebno izdvojiti 9.343 dinara.

U jednoj smederevskoj osnovnoj školi za komplet od deset udžbenika za treći razred potrebno je izdvojiti 8.520 dinara, a knjige su u izdanju kuće Logos i Freska. Knjige u ovoj osnovnoj školi u Smederevu roditelji mogu da plate na četiri rate.

Roditelji četvrtaka u jednoj beogradskoj osnovnoj školi za komplet od 12 udžbenika moraju da izdvoje 9.570 dinara, a iznos mogu da plate na četiri rate.

Uvidom u kataloge izdavačkih kuća Klet i Zavoda za udžbenike kompleti od 14 knjiga za peti razred za glavne predmete koje smo odabrali koštaju od 11.376 u Zavodu do 12.050 dinara u Kletu.

Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U jednoj beogradskoj osnovnoj školi komplet udžbenika za šesti razred osnovne škole košta 16.283 i to za 18 knjiga. Ovo se može platiti u šest mesečnih rata.

Inače, pojedinačne porudžbine u ovoj školi nisu moguće, već se naručuje ceo komplet, dok roditelji imaju opciju da za 920 dinara više dobiju komplet lektire, odnosno još 4 knjige, pa bi cena udžbenika sa lektirom bila 17.203 dinara.

U jednoj kragujevačkoj školi, komplet udžbenika sa lektirom za šesti razred košta 18.059 dinara, a na spisku koji su roditelji dobili, nalazi se ukupno sedam izdavača.

Iako u tu računicu ulazi celokupna lektira za šesti razred, to nije mnogo uticalo na konačnu cenu, jer je komplet lektire 660 dinara, što je ujedno i najniža stavka na spisku. Pojedinačni udžbenici kreću se od 800 dinara pa naviše, a najskuplji su tehnika i tehnologija (1.390) i bilogija (1.290). Roditeljima je ponuđena mogućnost da udžbenike isplate u šest mesečnih rada.

Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U katalogu Kleta i Zavoda za udžbenike odabirom 18 knjiga za najvažnije predmete roditelji sedmaka moraju da izdvoje 13.244 dinara u Zavodu, a u Kletu 15.050. U ovim kućama roditelji osmaka moraju da plate 12.709 dinara za 19 knjiga u Zavodu, dok je cena 18 knjiga za osmake za osnovne predmete u Kletu 15.980 dinara.

Kragujevčanka Jelena P. majka učenika šestog razreda, za „Novu“ kaže da joj „ne pada na pamet da kupuje nove knjige‘‘. Dodaje da ima i starije dete, te da bi je dva kompleta novih udžbenika koštala skoro 40.000 dinara.

„Udžbenici su precenjeni i to je stvarno mnogo novca. U mom okruženju, mi majke, međusobno razmenjujemo knjige naše dece, jurimo koji izdavači nam se poklapaju, svi se angažujemo, komšiluk, kolege, poznanici iz drugih delova grada. To je ‘posao’ koji se razvuče i na mesec dana, a ono što na kraju ne nađemo, kupimo na ulici od prodavaca polovnih udžbenika. Recimo, moje dete ne može da nasledi knjige od mog sestrića koji ide u drugu školu, jer nam se ništa ne poklapa“, negoduje ova majka.

Da su cene knjiga skupe, potvrđuje nam i majka učenice trećeg razreda Danijela N. koja navodi da joj ipak znači plaćanje na ratama.

„Cene udžbenika svakako predstavljaju udar na kućni budžet, ali ipak nam znači plaćanje na ratama jer opet se manje oseti nego da se sve plati odjednom. Mada ne zaboravimo, danas je sve poskupelo, pa i ovo plaćanje udžbenika je sve veći finansijski izazov“, dodaje nam ova majka.

BONUS VIDEO – Reportaža iz Beograda o kupovina udžbenika za đake

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare