Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pojačane epidemiološke mere očekuju se u školama širom Srbije od prvog septembra, zbog sve većeg broja novozaraženih i umrlih od posledica koronavirusa, a za sedam dana znaće se da li će učenici pratiti nastavu u školskim klupama ili onlajn. Iako pedijatri apeluju na pojačane mere zaštite od virusa među decom, brojni epidemiolozi, ali i prosvetari, smatraju da ako mere budu obavezne za decu, onda moraju biti za sve.

Pročitajte još:

Broj novozaraženih u našoj zemlji svakoga dana je između 4.000 i 7.000, a stručnjaci predviđaju nagli skok obolelih od jeseni.

“Odluku o tome kako će đaci krenuti školu donećemo za sedam dana. Septembar je nezgodan iz razloga što se učenici vraćaju u kolektive, što je u vreme pandemije rizik za povećanje broja zaraženih. Razmatramo vraćanje obaveznog nošenja maski u školama, ali i u svim zatvorenim prostorima od jeseni”, kaže za Nova.rs dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Međutim, mere koje su od 2020. na snazi kao preporučene, niko ne poštuje.

“Nema nikakve kontrole, mere koje su preporučene se nigde ne sprovode, a dešava se da imamo i preko 6.000 zaraženih dnevno, dok raste i broj umrlih svakoga dana“, naglašava dr Tiodorović.

Mijomir Pelemiš i Branislav Tiodorović Foto:Goran Srdanov/Nva.rs

U dečjim bolnicama „nalet“ zaraženih mališana bio je do pre dve nedelje, a brojke su trenutno u padu.

„U našoj bolnici leži 12 pacijenata pozitivnih na koronavirus i svi su mlađi od godinu dana, nemaju respiratorne simptome, primamo ih zbog dehidratacije. Deca odbijaju da jedu, ne unose dovoljno tečnosti, pa kada ih primimo i testiramo na kovid, ustanovimo da su pozitivna. Do pre 15 dana imali smo 26 pacijenata, ali broj hospitalizovane dece opada. Ipak, plašimo se septembra i povratka u škole. To je period kada virusi bukte, a sada je dominantna korona, pa verujem da će biti gužve na dečjim klinikama i u ambulantama, zbog čega je neophodno pojačati epidemiološke mere u školama”, kaže za Nova.rs dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“.

Foto: Shutterstock

Međutim, pojedni stručnjaci ističu da ako decu obavežemo na poštovanje mera, onda ista pravila moraju važiti za sve građane.

“Brojevi novozaraženih su potpuno nerealni i čudni i pre oktobra nećemo ni znati koliko je tačno ljudi umrlo, a obolelih je svakoga dana mnogo više nego što pokazuju zvanične statistike. Iz Kriznog štaba nismo dobijali nikakve informacije, niti podatke o merama, ali sad menjaju ploču. Međutim, ne može se pandemija suzbijati samo preko dece. Mere, ako ih vrate, moraju biti obavezne za sve. Maske da budu obavezne u svim zatvorenim prostorima, a ne samo u školama. Očekivano je da u septembru virusi ojačaju, ali kada jedan dominira, drugi su potčinjeni, što znači da ćemo imati opet najviše obolelih od kovida, a to treba sprečiti” kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Sve je nepredvidivo, ističe on, ne znamo čak ni da li nas uskoro čeka nova varijanta omikrona.

Dete, maska, škola, troslojne maske
Foto: Shutterstock

“Ne možemo se okomiti samo na decu i terati ih da nose maske svakoga dana, dok gledaju odrasle koji šetaju ulicom, ulaze u gradski prevoz, prodavnice, kafiće, apoteke, bez maske na licu i distance. To ničemu ne vodi” naglašava dr Radovanović.

Prosvetni radnici upozoravaju na posledice vraćanja mera u škole.

“Najlakše je uvesti mere u škole, zatvoriti ih ili obavezati decu na maske, distancu, kombinovanu ili onlajn nastavu. Direktori ćute, a sa nama i sa decom se eksperimentiše. Posle tri školske godine pod maskama, Krizni štab ponovo razmatra da deci uvodi onlajn ili kombinovanu nastavu pod maskama, a ne shvataju koliko štete učenicima i kakve ‘ne-uslove’ nama nude za rad. Čini mi se da situacija sa koronavirusom prelazi u histeriju. Ne možemo očekivati da deca idu u školu i da se nikada ni od čega ne razboljevaju. Početak školske godine je uvek bio rizičan i deca su se u kolektivima razboljevala, oduvek. Strahujemo od posledica ovih mera po dečiju psihu i njihov odnos prema školi i učenju. Sve će se ovo jednog dana završti, a šta će nama ostati? O tome treba da mislimo”, kaže za Nova.rs Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Dete, maska, škola, troslojne maske
Foto: Shutterstock

U Ministarstvu prosvete za Nova.rs kažu da školska godina počinje regularno prvog septembra.

“Na sastanku Tima za škole koji je održan u utorak, 9. avgusta, ocenjeno je da trenutna epidemiološka situacija ukazuje da će školska godina početi 1. septembra. Međutim, do početka školske godine Tim za škole sastaće se još jednom kako bi razmotrio situaciju, a ministarstvo će o zaključcima informisati škole i proslediti im instrukcije o epidemiološkim merama koje će se primenjivati, a koje će pripremiti Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’”, kažu za Nova.rs u nadležnom ministarstvu.

Podsetimo, u prethodne dve školske godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije menjani su sistemi praćenja nastave. Naime 2020., učenici su nastavu pratili onlajn, putem programa na televiziji i interneta. Početkom naredne školske godine išli su po kombinovanom modelu. Odeljenja su bila podeljena u dve grupe, tako da je jedne nedelje prva grupa pratila nastavu onlajn, a druga u školama, pa su se naredne nedelje menjali.

U septembru 2021. škola je funkcionisala po principu „semafora“. To znači da je sistem zavisio od broja zaraženih u pojedinim “zonama”, đaci su nastavu pohađali redovno u učionicama ili po kombinovanom modelu ili onlajn. Redovna nastava održavala se u „zelenim“ školama, gde je broj zaraženih bio manji od pet odsto, a učenici su u školi bili istovremeno i nosili su maske dok odgovaraju. U zonama gde je broj zaraženih prelazio pet odsto, škola je bila u „žutoj“ zoni i đaci su išli po kombinovanom modelu iz 2020., s tim što su se grupe smenjivale dnevno, a ne nedeljno. Ukoliko je broj zaraženih prelazio 15 odsto, škola je bila u „crvenoj“ zoni, a đaci su pohađali onlajn nastavu.

Bonus video: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje_ Više im stalo do ugleda, nego do devojčica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare