Zoran Perišić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Broj novozaraženih u Nišu u poslednja četiri dana porastao je sa 19 dnevno na 46, tako da je evidentno da je omikron soj stigao i kod nas, izjavio je danas direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić.

Prema njegovim rečima, novi talas korona virusa, sa kojim se sada suočava veći deo Evrope i sveta, kod nas će verovatno stići posle Božića.
„Mi ćemo biti spremni za novi talas. Odlučili smo na kolegijumu da do Nove godine oslobodimo novi Klinički centar, da ga očistimo i konezrviramo, ali nije plan da ga odmah u funkciji onih klinika koje su nekada bile tu. Moramo da sačekamo razvoj situacije.
Moći ćemo da radimo sa malo nižim kapacitetima, a da li će to trajati dva dana, nedelju ili mesec, ne znam“, rekao je Perišić.
Plan je, dodao je, da nakon Nove godine u niškom UKC-u bude uveća broj svih hirurških intervencija i da se poveća broj pacijenata van kovida.
Prema njegovim rečima, u novoj zgradi UKC-a trenutno se nalazi 12 obolelih od korona virusa, četiri pacijenta su u jedinici intenzivne nege, a na Klinici za infektivne bolesti su 43 pacijenta.
Kazao je da su kovid odeljenja na pedijatriji i ginekologiji otvorena stalno, ali da nikad nisu bila popunjena, a trenutno je popunjena četvrtina kapaciteta kovid bolnice u Kruševcu.
BONUS VIDEO: Kršenje ljudskih prava zdravstvenih radnika u Srbiji tokom epidemije korona virusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar