Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs, Instagram/aleksadizajn

Radnice vojne fabrike "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima ove godine su za svoj praznik 8. marta prošle, blago rečeno, kao "bos po trnju". One su dobile, kako kažu za Nova.rs, originalan poklon - ešarpu koju su, verovali ili ne, same platile. Odnosno, ne samo one, nego i njihove muške kolege. Da stvar bude još gora, preduzeće je, kako tvrde radnice, osmomartovski poklon za svoje zaposlene, oko 500 komada ešarpi, nabavilo od modnog dizajnera Alekse Ilića koji je sin generalnog direktora AD "MB - Namenska" Predraga Ilića. Zanimljivo je da o njegovoj dizajnerskoj kompaniji u Agenciji za privredne registre nema nikakvih podataka.

Radnica fabrike (ime i prezime poznato redakciji) kaže za naš portal da nije iznenađena time što su zaposlene na poklon za Međunarodni dan žena dobile ešarpe direktorovog sina jer je, kako uverava, još otkad se zaposlila, „korupcija postala tradicija u ovoj firmi“.

„Šta da vam kažem, svako se nada nekom boljitku, ali stvari u firmi izmiču kontroli. Ako su mislili da će da nas obraduju nekakvim ešarpama, ustvari ne nekakvim, nego tobože kvalitetnim i markiranim maramama direktorovog sina, prevarili su se. Jaka stvar! Bolje ništa da nisu dali nego što su se obrukali ovim“, priča naša sagovornica.

Pročitajte još:

Dodaje da su nekada svi zaposleni u fabrici dobijali doručak iz pekare, čija je vlasnica snajka prethodnog direktora koji je preminuo prošle godine.

„Sećam se tih dana, dobijali smo burek sa jogurtom ili neko pecivo iz pekare ‘Timi’ čija vlasnica je bila snaja pokojnog generalnog direktora Radoša Milovanovića. Ove ešarpe nisu nikakva novina, to je tradicija u ovoj firmi. Hoćeš poklon za 8. mart? Može, ali sam ćeš da ga platiš. Bruka i sramota“, poručuje ova radnica.

Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Pored zaposlenih koje su želele da se na sav glas čuje potez ove lučanske fabrike, i neformalno udruženje „Slobodni radnici“ uputilo je molbu našoj redakciji da, kako kažu, „bruka i sramota fabrike“ izađe na videlo.

„Klasičan primer korupcije u firmi. Povodom Osmog marta firma je nabavila (bez raspisa javne nabavke) oko 500 ešarpi od modnog dizajnera Alekse Ilića (instagram: aleksadizajn, fejsbuk: Aleksa Design, u APR-u nema podataka). Aleksa Ilić je sin generalnog direktora Predraga Ilića. Smatramo da postoji interes javnosti da se zna za ovaj primer bahatosti i korupcije. Molimo da ovu vest objavite u Vašem mediju“, napisali su članovi ovog udruženja u mejlu.

Poklon ešarpa 8. mart u fabrici Nemnska Lučani

„Živ je Radoš, umro nije“

Na društvenoj mreži Fejsbuk, ispod jedne objave o ovoj vojnoj fabrici u Lučanima, jedan korisnik je napisao da ovaj potez preduzeća nije ništa čudno, a onda su počeli da se nižu komentari koji, na neki način, otkrivaju kako ovo preduzeće posluje.

„Da nije tužno, bilo bi smešno“, „Živela Srbija, samo napred lopovi“, „Ako su radnici platili ešarpe, onda to nije poklon, nego kupovina, malo ste pomešali stvari“, „Tradicija, poenta je da sve ostane u krugu porodice“, „Svaka čast za ideju“, „To samo u Srbiji ima“, „Živ je Radoš, umro nije. Pa tako se radil odok je on bio živ, ovaj ga je s pravom nasledio“, „Bolje da su te pare dali u humanitarne svrhe“ i tako dalje…

Radoš Milovanović
Foto:N1

Kako bismo proverili ove navode, kontaktirali smo fabriku AD „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani. Uputili su nas na službu za odnose s javnošću. PR firme je, međutim, kako su nam rekli, čitav dan odsutna iz preduzeća.

Fabrici smo, takođe, uputili i mejl s pitanjima o ovom osmomartovskom poklonu i načinu njegove distribucije, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Fabrika MB Namenska u Lučanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare