Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Direkcija za građevinsko zemljište demantovala je da će u narednih 12 meseci početi postavljanje šina na liniji 1, koja će ići od Slavije do Kalemegdana.

Podsećamo, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda raspisala je konkurs za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove ulice, a list Politika objavio je da bi, zbog ugradnje tramvajskih šina na potezu od Slavije do Кalemegdana, nove kocke na saobraćajnom delu Trga Republike, mogle ponovo da budu podignute.

Kako taj list navodi, vest o vraćanju šina kroz ovaj deo grada nije novost i plan nadležnih poznat je već nekoliko godina, ali nije poznato zašto nadležni prilikom nedavne rekonstrukcije Trga, koja će ostati upamćena po preokretanju naglavačke prvobitno ugrađenih kocaka, nisu predvideli i ugradnju šina na potezu od Кolarčeve do Vasine (odnosno na delu trga koji je dobio kaldrmu u toku 2019).

Međutim, u saopštenju Direkcije, navodi se da je rok za izradu dokumentacije 290 dana, što praktično znači da je „nemoguće da radovi, kako je Politika najavila, počnu za 12 meseci, jer pre nego što počnu radovi, neophodno je završiti arheološka istraživanja na Studentskom trgu – prva koja plaća Beograd u poslednjih 30 godina, a potom treba i izgraditi garažu“.

Pored toga, dodaju iz Direkcije, da bi se pustio tramvaj kroz centar grada neophodno ie izgraditi tunel od Karađorđeve do Bulevara despota Stefana koji će smanjiti saobraćaj u centru grada za 14 odsto.

„Svako ko se razume u dinamiku radova zna da je, ako se sve ovo zna, nemoguće da radovi počnu u kraćem roku od 5-7 godina“, navodi se u saopštenju Direkcije.

Predmet konkursne dokumentacije Direkcije, inače obuhvata, izradu idejnog rešenja i projekta proširenja pešačke zone Knez Mihailove i to uređenje Vasine i Uzun Mirkove ulice, dela Ulice kralja Petra i Akademskog trga.

U tehničku dokumentaciju će se ugraditi i ranije usvojeno idejno rešenje tramvaja duž poteza Slavija – Kalemegdan, a ukoliko bude potrebno, u skladu sa rezultatima arheoloških istraživanja na Studentskom trgu, tehnička dokumentacija će biti proširena, navode iz Direkcije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare