Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svi domovi zdravlja obavljaju pregleda mlađih od 18 godina i uzimaju briseve za testiranje tako da nema razloga da se deca za koju se sumnja da su zaražena koronavirusom upućuju negde drugo na testiranje. 

Ovo bi moglo da se zaključi iz odgovora koji smo dobili iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd povodom zabuna koje postoje u javnosti u vezi sa testiranjem dece na koronavirus.

Jedan od poslednjih slučajeva koji je uneo dodatnu zabunu je primer devojčice, čiji otac ima koronu, a koja je dobila visoku temperaturu i izgubila čulo mirisa.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Njena majka, koja se javila portalu Nova.rs, tvrdi da su joj u Domu zdravlja Novi Beograd kada je nazvala telefonom i pitala kada može da testira dete, rekli da oni ne testiraju mlađe od 18 godina.

„U Domu zdravlja se može obaviti kako pregled dece mlađe od 18 godina tako i uzimanje brisa za PCR. Osim toga, po proceni pedijatra iz Doma zdravlja, nakon pregleda, dete sa tegobama se može uputiti pedijatru u KBC Dr Dragiša Mišović“ navodi se u kratkom odgovoru iz Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje na naše pitanje da li i ko u Beogradu testira mlađe od 18 godina.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

U samom Domu zdravlja Novi Beograd nismo uspeli da dobijemo komentar o konkretnom slučaju, jer do objavljivanja ovog teksta iz ove institucije nisu odgovorili na naš dopis.

Međutim, tragom ove vesti Nova.rs je kontaktirala nekoliko Domova zdravlja da se raspita da li testiraju mlađe od 18 godina. Mada nisu hteli da pričaju za medije, ono što smo uspeli nezvanično da saznamo je da u većini domova zdravlja testiraju bez obzira na starosnu dobu i to tek nakon pregleda pedijatra. Međutim, pojedini zdravstveni radnici ističu da sve zavisi od procene lekara o svakom konkretnom slučaju.

Nova.rs je i ranije pisala o problemima kada je u pitanju testiranje dece i učenika kod kojih se sumnja na koronavirus i da su roditelji često primorani da bolesno dete šetaju od jedne ustanove do druge, da bi testirana bila samo ona deca čiji su roditelji najuporniji.

O jednom takvom primeru, učenika 8. razreda, za Nova.rs pričala je i programska direktorka „Građanskih inicijativa“ Bojana Selaković.

Ona je tada opisala kroz šta je prošla njena prijateljica, nakon što joj se sin, koji je nastavu pratio u školi, razboleo.Roditelji su da ubrzaju proceduru odveli dete u privatnu kliniku gde je krvna slika pokazala  povišen CRP i gde su dobili preporuku za testiranje sa kojom su otišli u kovid ambulantu u nadležnu ambulantu Šumice.

Tamo su im, međutim, rekli da  oni rade testove samo za osobe starije od 18 godina, i da dete mora ili u Tiršovu ili Institut za majku i dete.Nakon toga su roditelji sa bolesnim detetom šetali do Šumice do Novog Beograda, pa do Zvezdare dok na kraju dete nije bilo testirano.

Novinar Dušan Čavić javno je izneo svoj lični primer, kada mu je u Domu zdravlja Novi Beograd rečeno da je, uprkos temperaturi, sve što se tiče njegovog sina “uredno” i da po protokolima nije imao simptome kovida. Ipak, dan kasnije Čavić samoinicijativno šalje dete na testiranje i ispostavlja se da je rezultat pozitivan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare