Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ne važi više pravilo da kovid pogađa samo starije, jer među obolelima imamo grupu od 20 do 40 godina starosti sa težim kliničkim slikama, istakao je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Đerlek je, upitan koja je starosna struktura umrlih od korone, koliko je dece hospitalizovano, na konferenciji za štampu kazao da je treći talas nadmašio prva dva.

„Trenutno u statistici imamo veći broj pacijenata nego u prva dva talasa. Nismo očekivali da će ovaj talas biti tako snažan, ni da će toliko dugo trajati. Zbog toga vodimo ozbiljnu politiku i Krizni štab je vrlo obazriv prilikom donošenja novih mera“, podvukao je on.

Ðerlek je kazao da trenutno u bolnici ima kovid pacijenata svih životnih dobi, od bebe koja je bila skoro u Dragiši Mišović pa sve do starijih građana.

„Može se reći da u ovom trenutku preovladavaju teže kliničke slike i da su u velikom broju preminulh stariji. Što se tiče oboljevanja imamo grupu od 20 do 40 godina sa težim kliničkim slikama“, naglasio je on.

Ðerlek je kazao da je i sam bio svedok u kliničkom radu da i mlađi ljudi za pola sata iz lake ili srednje teške slike završe na respiratoru i izgube borbu za život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar