Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Deo roditelja čija deca pohađaju OŠ "Vladislav Ribnikar" pokrenuo je inicijativu da ova škola postane Memorijalni centar. Profesor FMK i jedan od roditelja đaka iz "Ribnikara" Žarko Cvejić ističe da je to "najmanje što možemo kao društvo da uradimo za žrtve, ali i za sve nas".

Cvejić smatra da je Memorijalni centar potrebniji našem društvu nego roditeljima stradale dece, „kako se nikada ne bi ponovilo ništa slično“.

„Celi prostor u kome je nažalost bilo ubijanja treba da se memorijalizuje, to nažalost nije samo jedna učionica, to je ulaz u školu gde je ubijen čuvar Dragan, to je i predvorje koje je odmah iza ulaza, to je hodnik i to je toalet. Prema tome, adekvatna memoralizacija koja bi odala dužno poštovanje žrtvama“, rekao je Cvejić u za N1.

Žarko Cvejić, Foto: Nova

Prema njegovim rečima, to bi zahtevalo da se čitav taj prostor odvoji, a da se ostatak parcele ako treba koristi za školu, ali da bude potpuno odvojen od Memorijalnog centra.

Na pitanje da li su dobili odgovor nadležnih na pomenutu inicijativu, Cvejić je istakao da „ne vidi da je za ovih pet meseci doneta bilo kakva odluka u tom smislu“.

„Činjenica je da se nastava ne odvija u delu škole iz Ulice kralja Milutina gde se dogodilo ubijanje i nadam se da se nastava tu nikada neće odvijati. Do mene nije došla nikakva zvanična odluka nadležnih organa da će to definitivno zauvek biti tako i da će na toj adresi biti Memorijalni centar“, ocenio je sagovornik N1.

Pročitajte još

On navodi da bi škola mogla da ostane u delu Ulice Svetozara Markovića gde su sada premešteni svi, „ako je portrebno može da se dogradi još jedan sprat ili da se sruši i napravi nova“.

„Opredeljuju se na stotine miliona evra za Nacionalne stadione i slične sadržaje. Ne vidim zašto ne bi mogla i desetostruko manja suma da se opredeli za dostojnu memoralizaciju žrtava Ribnikara, radi poštovanja tih žrtava i radi našeg društva da nam se to ne bi ponovilo“, objasnio je Cvejić.

On ističe da je to mesto prestalo da bude škola 3. maja i postalo je stratište.

„Ono kao takvo mora adekvtano da se memorijalizuje, to je najmanje što dugujemo i najmanje što možemo kao društvo da uradimo za žrtve, ali i za sve nas“, zaključio je tata đaka iz Ribnikara.

BONUS VIDEO Zašto smo roditelje žrtve iz Ribnikara čuli na HRT-u, umesto na RTS-u?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar