delta soj
Ilustracija; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Delta soj postao je dominantan u Srbiji, a narednih dana i nedelja tek se očekuje dalje pogoršanje situacije, koje će pratiti rast zaraženih. Lekari su veoma zabrinuti, bolnice se pune, pa se postavlja logičko pitanje - da li će novi rast zaraženih bolnice ponovo pretvoriti u kovid zone.

Struka i članovi Kriznog štaba poslednjih nedelja apelovali su da će novi, zarazniji delta soj stići u Srbiju i da je potrebno pojačati vakcinaciju građana kako bi se što više smanjio broj novozaraženih.

Virusolog Tanja Jovanović iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, potvrdila je u izjavi za Nova.rs da je delta soj postao dominantan u našoj zemlji.

Doktorka je u izjavi za Nova.rs rekla da je čak 90 odsto pacijenata zaraženo delta sojem koronavirusa, što je potvrđeno među uzorcima uzetim krajem jula i početkom avgusta.

Novi soj zabrinuo je struku, ali i sve druge građane jer novo pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na to da ponovo čekaju u redovima za redovne preglede i kontrole, koje prethodnih meseci nisu mogli da urade.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević, rekla je za Nova.rs da je stanje veoma zabrinjavajuće i da se u ovoj bolnici otvaraju  odeljenje intenzivne nege.

„Stanje je veoma zabrinjavajuće, 140 bolesnika imamo sada, a otvaramo nove polu i intenzivne nege. Dosta je preteških bolesnika, a brojevi će se, nažalost, povećavati iz dana u dan“, rekla je direktorka kovid bolnice za naš portal.

Infektolog Dragan Delić izjavio je za Nova.rs da delta soj može da zarazi do osam osoba.

„U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji“, istakao je infektolog Dragan Delić.

Za sada nema naznaka da će bolnice ponovo biti pretvorene u kovid zone, ali novo pogoršanje situacije može da otvori ovo pitanje, nakon što situacija sa brojem zaraženih bude dostizala broj od 1.000 novih slučajeva infekcije.

Šta znamo o delta soju?

Indijski, odnosno delta soj korone, nazvan B.1.617, zvanično je postao dominantan u Srbiji. On ima dve mutacije spajk proteina što omogućava virusu da lakše uđe u telo.

Nekoliko studija povezalo je dve ključne mutacije u B.1.617 sa povećanom sposobnošću virusa da izbegne imuni sistem.

„Najverovatnije će vakcine protiv kovid 19 delovati protiv B1.617, ali bi mogle biti malo manje efikasne“, rekao je Ravi Gupta sa Univerziteta u Kembridžu.

Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da novi soj može da utiče na antitela.

„Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje. Međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela… Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

BONUS VIDEO: Virus zapadnog Nila budi strah u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar