Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Biološki fakultet učestvovao je u izradi studije koja treba da utvrdi uticaj kompanije Rio Tinto i njihovog projekta "Jadar" na životnu sredinu, a rezultati će biti objavljeni kada kompanija, koja je i naručilac studije, to odobri, kaže za Nova.rs dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović. Nova.rs pisala je o tome da bi rezultati ove studije mogli da budu jedan od razloga zbog kog je Biološki fakultet neće dobiti dugo očekivanu novu zdragu. 

Prema Tomanovićevim rečima, Biološki fakultet samo je jedna od naučnih institucija koja je učestvovala u izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu planiranog rudnika litijuma koji u dolini Jadra.

„Studija je tek poslata kompaniji, pre oko nedelju dana. Mi imamo ugovorom poverljivost, dok to ne bude javno objavljeno“, objašnjava Tomanović. On uverava da je studija rađena krajnje profesionalno.

Povezane vesti:

„Bilo bi neozbiljno da vam bilo šta kažem o rezultatima. To je sada na kompaniji. Svuda u svetu je to tako, kada vam neko naruči istraživanje, morate da poštujete tog naručioca“, zaključuje Tomanović. Profesorka biološkog fakulteta Biljana Stojković objasnila je prethodno za Nova.rs da je Biološki fakultet trebalo da dobije novu zgradu u koju je trebalo da bude smeštan sa još dva fakulteta, da je bio gotov tender i projekat. Međutim, pre manje od mesec dana stigla je informacija da su eksperti Svetske banke naprasno rekli kako je planirana zgrada premala za tri fakulteta pa je Biološki izbačen iz projekta dok su druga dva ostala.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Stojković je rekla da bi uzrok tome mogle da budu stručne reakcije profesora Biološkog fakulteta na razna dešavanja u državi, a posebno u vezi sa zaštitom životne sredine. Tu spada i studija o uticaju na životnu sredinu u kojoj su učestvoali profesori sa ovog fakulteta, a koja, po saznanjima Stojković, nije baš u interesu kompanije “Rio Tinto”.

Protehodna studija uticaja na životnu sredinu upitna

Projektom “Jadar” kompanije „Rio Tinto“, koja planira da proizvodi litijum u blizini Loznice, trebalo bi da bude obuhvaćeno preko 2.000 hektara zemljišta, a vredeće sedam do osam miliona evra godišnje, koliko bi država ubirala od eksploatacije litijuma.

Povezane vesti:

Arhitekta Duško Kuzović podseća za Nova.rs da je do sada objavljena Strateška porocena uticaja prostornog plana na životnu sredinu, koja se odnosi na projekat „Jadar“, ali da će „Rio Tinto“ pre početka radova morati da pribavi još jednu studiju uticaja.

„Objavljena je studija koja ide uz Protstorni plan, ali kad „Rio Tinto“ bude ušao u proces pribavljanja građevinskih dozvola, moraće da ima i tehnološki projekat koji tačno kaže šta se tamo uzima i šta se ispušta. Taj projekat bi trebalo da bude osnov za drugu studiju uticaja, a ona bi morala da obuvati i postrojenja i transportna sredstva, način eksplatacije rude…“, objašnjva Kuzović.

Dodaje da bi i sledeća studija morala da bude u skladu sa prethodnom, koje je sama po sebi sporna.

„Objavljena studija uticaja je urađena površno, bez dovoljnog broja ulaznih podataka da bi se donele ocene, zbog čega su i sve ocene previše paušalne“, kaže.

Poručuje da tako ozbiljnoj temi, koja pogađa tako veliki broj ljudi, ne sme da se pristupa na površan način i izražava nadu da je studija na kojoj je radio i Biološki fakultet urađena profesinalno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar