Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Požar koji je 7. avgusta u večernjim satima izbio na deponiji Vinča, odakle se već danima šire neprijatan miris i gust dim i nadvijaju nad prestonicom, uznemirio je Beograđane, a posebno stanovnike Mirijeva, Karaburme i Slanaca koji su se prvi našli na udaru. Reporteri Nova.rs obišli su ova naselja kako bi proverili kako se stanari nose sa zagađenjem vazduha, koje je već četvrti dan izrazito visoko.

Reporteri Nova.rs uverili su se juče da požar na deponiji jeste lokalizovan, ali na samu deponiju bilo je nemoguće ući jer je nezaposlenima to zabranjeno. Naši reporteri popeli su se potom na brdo preko puta odakle su jasno moglo videti da nema otvorenog plamena, da mašine i radnici neprekidno rade kako bi požar ostao lokalizovan, ali i kako i dalje kulja dim.

Prema rečima nekadašnjeg načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine, osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Milenka Jovanovića, zapaljeno đubre emituje furane i dioksine, koji su veoma opasni.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je juče izgledala deponija Vinča može se videti i na snimcima iz drona, koje su snimatelji našeg portala napravili.

Zbog vetra, stanovnici naselja Vinča nisu osetili previše dima, ali jesu građani Slanca i Velikog sela.

deponija Vinča Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedna od stanovnica Slanaca posvedočila je za naš portal da su u subotu uveče primetili dim, i da su zvali nadležne službe, koje su rekle da su sve ekipe na terenu, i da se bore da požar što pre bude ugašen.

Kazala nam je i da su se oni navikli na dim, jer ga je bilo i prethodnih godina bilo dosta.

„Sve što možemo jeste da zatvorimo prozore i da ne izlazimo iz kuće kao što pričaju na televiziji. Nas ovde niko ništa ne pita, tako da ne možemo ništa drugo ni da uradimo“, rekla nam je jedna stanovnica Slanca.

Potvrđuje da se plaši zagađenja, ali i da su se ipak navikli, jer drugog rešenja nema.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Veliko selo, koje se nalazi nedaleko od Slanca, takođe je bilo na udaru otrovnog dima, a jedan meštanin posvedočio je da su imali „sreće“, jer je vetar duvao na drugu stranu, te se zagađenje osetilo „samo“ u subotu, i delom u nedelju.

„Zatvaramo prozore, ali ne možemo da ne izlazimo iz kuće, jer je ovo ovde poljoprivredni kraj, a sada je u jeku sezona. Većina stanovnika je sada na njivama, tako da jedino što možemo da uradimo jeste da ostavimo decu u kuće, a nama kako bog da“, kaže stanovnik Velikog sela.

Dodaje i da se kod njih, kao što nam je rekla stanovnica Slanca, malo-malo pa dimi, i to uglavnom leti, ali da su oni bespomoćni i da ne mogu ništa, osim da slušaju preporuke koje im stručnjaci kažu.

Najviše dima prethodnih dana osetili su stanovnici beogradskim naselja Mirijevo i Karaburma, koji kažu da ovakav dim  gde, za razliku od naselja bližih Vinči, takvog dima je bilo samo jednom, pre nekoliko godina.

„Unuku i unuka šetam uvek predveče, ali od kada se u nedelju pojavio dim, ja sam odlučio da ih više ne izvodim iz kuće. Plašim se da je ovaj dim jako štetan za njih, zbog čega ne želim da ih izložim opasnosti. Zatvoreni su nam prozori, a oni sede kod kuće“, kazao nam je stanovnik Mirijeva.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanje zašto je on izašao iz kuće, i da li se plaši za svoje zdravlje, kaže da ne, jer mu je najbitnije da mu unuci ostanu zdravi, a njemu – kako bude.

Sve u svemu, u razgovoru sa stanovnicima prestonice, mišljenje koje preovlađuje jeste da znaju da je dim otrovan, i da šteti zdravlju, ali da oni tu ne mogu ništa. Do kada će tako biti, i do kada će građani Beograda trpeti trovanje vazduha, ostaje da se vidi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare