Osnovna škola Sveti Sava Batočcina
Osnovna škola Sveti Sava Batočina Foto:Facebook/ОШ ''Свети Сава'' Баточина

Nedovoljno topli radijatori u osnovnoj školi “Sveti Sava” u Batočinii doveli su do toga da deca veći deo vremena prvode u jaknama, a neki od nastavnika su donosili grejalice od svojih kuća, kako bi bar malo pokušali da poprave situaciju, kažu ispred Saveta roditelja u ovoj školi. Problem sa grejanjem nema samo škola, već i sve ostale institucije, uključujući i Dom zdravlja.

“Ako je škola obavezna po Zakonu da je deca pohađaju, onda je ta ustanova obavezna da deci obezbedi i grejanje. Pozivamo nadležne inspekcije da izađu na teren i izmere temperaturu u školi u fiskulturnoj sali i u svim učionicama posebno kao i u vrtiću”, navodi u dopisu Savet roditelja.

Dragan Biočanin, predstavnik grupe građana “Izlečimo opštinu” u izjavi za Novu navodi da problemi sa grejanjem u Batočini postaje unazad godinama.

“Činjenica je da je Gradska Toplana pre nekoliko godina postala deo javno-privatnog partnesrstva, tako da je opština manjinski vlasnik, a usluge su ustupljene privatniku”, navodi Biočanin koji dodaje da od kako se to desilo , počeli su problemi jer uglavnom nedostaje ugalj.

“Na zahtev predsednika opštine sve lokalne institucije su prošle godine priključene na isti sistem grejanje, što je dovelo do nekvaliteta istog. Dakle, grejanja ima, ali ne dovoljno. U stanovima je temperatura oko 16 stepeni”, navodi Biočanin.

PROČITAJTE JOŠ

Lokalni Dom zdravlja imao je sopstveno grejanje sve do prošle godine, kada je priključen na Gradsku toplanu.

Pojedini nastavnici donosli su grejalice od kuće, a roditelji su uplašeni, jer smatraju da u vremenu pandemije, česte prehlade koje nastaju zbog hladnih učionica, mogu samo dodatno uznemiriti decu.

Danima unazad roditelji na društvenim mrežama ostavljaju komentare, navodeći da su uplašeni I da je škola dužna da ovaj problem što pre reši.

“Smatramo kao roditelji i brinemo se da nam u jeku pandemije nisu potrebne prehlade dece koja sede u hladnim učionicama a posebno mala deca koja u celodnevnoj nastavi sede u učionicama 8 sati na
dan i za tu celodnevnu nastavu škola od roditelja naplaćuje uslugu samo se pitamo šta naplaćuje da sede deca u jaknama u školi”, zaključuju iz Saveta roditelja.

Portal Nova.rs poslao je zvanične upite Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Batočini, kao I Gradskoj Toplani ,međutim do objavljivanja ovog teksta, nije došlo do odgovora.

BONUS VIDEO:  Obrenovac, protest zbog problema sa grejanjem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare