Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Od četiri pririodna elementa - voda, vazduh, zemlja i vatra - Zrenjanin, za sada, nema problem samo sa poslednjim. Godinama udišu smrad obližnje kafilerije, voda iz gradskog vodovoda je prljavija od one iz Begeja (koji je takođe zagađen), u susednom selu ih guši smrad iz fabrike etil alkohola, a uskoro ih očekuje i otvaranje još jedne industrije koja će dotući i ono malo čistog vazduha koji imaju: kineska fabrika guma.

Zbog potpuno ignorantskog stave svih republičkih i pokrajinskih institucija, koje su mahom direktno nadležne za njihove probleme, i blagih pokušaja lokalne samouprave, koje se svode na kupovinu političkog mira, Zrenjanincima nije preostalo ništa drugo, već da na ulici traže svoja elementarna ljudska prava: pravo na svež vazduh, čistu vodu i zdravlje.

„Nakon više od 600 prijava koje su građani uputili lokalnoj inspekciji za zaštitu živorne sredine zbog nesnosnog smrada koji se godinama širi iz kafilerije „Prekon“, brojnim protestnim vožnjama i drugim javnim akcijama, uspeli smo da izdejstvujemo privremenu obustavu rada kafilerije. Međutim, ne smatramo to pobedom, jer je obustave bilo i ranije, ali bi kafilerija nastavljala da radi čim se građani ućute“, kaže za Nova.rs Gojkan Stojinović, aktivista grupe građana „Stop kafileriji“.

„Prekon“, u vlasništvu kompanije za preradu mesa „Matijević“ se bavi tretiranjem otpada životinjskog porekla. U kontrolisanim uslovima i uz primenu adekvatnih mera, kafilerija bi, prema mišljenju Stojinovića, mogla da radi, pod uslovom kada bi se radilo po ekološkim propisima.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

„Problem je što svaki proces prerade životinjskog otpada mora da traje određeno vreme. Međutim, s obzirom da „Prekon“ nema hladnjaču niti magacine u kojima bi se otpad lagerovao pre tretiranja, ceo postupak se ubrzava, što dovodi do velike količine strahovito neprijatnih mirisa. Jednostavno poređenje je kuvanje u ekspres loncu: ukoliko ga odmah otvorite, iz njega će kuljnuti para. Ukoliko ga postepeno sklonite sa šporeta, pustite da se postepeno hladi, para če izlaziti u znatno manjoj količini …“, objašnjava Stojinović, inače mašinski inženjer.

Zrenjaninci troše desetine hiljada evra dnevno za vodu

Za razliku od ovog problema, koji je po mišljenu aktivista rešiv ukoliko bi se radilo po propisima, problem zrenjaninske fabrike vode je „rak rana“svakoj gradskoj vlasti, ali ponajviše građanima.

„Moja deca ne znaju da je uopšte moguće piti vodu iz česme. Kao petočlanoj porodici, nama je dnevno potrebno minimum 10 litara vode dnevno, samo za piće i za kuvanje. Najstrašniji su oni dani kada negde pukne cev (što se događa par puta mesečno), jer tada nam iz slavine bukvalno teče žuto, smrdljivo blato od kog je nemoguće oribati i kadu, a kamoli oprati veš ili se istuširati. Ćutali smo godinama, jer kako koja vlast je dolazila, obećavala je da će rešiti problem. Dovoljno je da pustite česmu i videćete kako su ga rešili“, kaže jedna od aktivistkinja grupe građana „Stop kafileriji“, koje je, pored čistog vazduha, odlučno da nastavi borbu i za čistu vodu.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Ako svako od tridesetak hiljada domaćinstava u gradu kupi balon vode dnevno (koji košta evro i više), jasno je da Zrenjaninci troše desetine hiljada evra dnevno samo na vodu iz prodavnice.

Istovremeno, oni uredno moraju da plaćaju račune za vodu, iako su njena boja i kvalitet neretko lošiji i od one iz zagađenog im Begeja, a količina arsena u njoj je drastično veća od dozvoljene.

U proseku po domaćinstvu račun za vodu, koja se čak ne vodi ni kao tehnička, iznosi oko 300 dinara. Za te pare dobijaju upropašćen veš, sanitarije, a neretko i svrab i osip po koži. Zbog nedozvoljene količine arsena, od 2004. godine je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće.

Nikako do čiste vode

Početkom 2015. Grad Zrenjanin je potpisao ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode sa italijanskom kompanijom „Gruppo Zilio“, kada je rečeno da će Zrenjaninci dobiti zdravu vodu za osam meseci.

Postrojenje je puštano u probni rad u nekoliko navrata, ali je zbog tehničkih problema uglavnom prestajalo da radi, te je Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ od 3. jula odlučilo da preuzme ponovo vodosnabdevanje zbog problema s pritiskom vode u gradskoj vodovodnoj mreži. Od tada, Zrenjaninci u slavinama ponovo imaju žutu vodu iz vodovoda koja sadrži arsen.

Direktor Vodovoda Bojan Dimkić u julu je izjavio za Betu da „trenutno u fazi izgradnje novog rezervoara i prepravke dela postrojenja za preradu otpadne vode“ i da veruje da će „u kratkom roku obezbediti nesmetan rad i stabilno vodosnabdevanje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare