Foto: Shutterstock

“Počeo je novi krug obolevanja zdravstvenih radnika, a imamo sve više dece sa respiratornim infekcijama, gripom, ali i koronom, dok su pedijatri masovno na bolovanju i situacija je jako teška. Samo u kovid odeljenju je 14 mališana na lečenju, a jedno dete, novorođenče, je u intenzivnoj nezi” priča za Nova.rs prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić”. Prema rečima lekara iz domova zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima u celoj Srbiji je kao u košnicama, a zbog nedostatka osoblja postoji bojazan od preopretećenja zdravstvenog sistema kad prođe zimski raspust i deca se vrate u škole, pa se epidemije različitih virusa, ne samo korone, dodatno umnože.

Iako su simptomi gripa i koronavirusa slični, lekari ne testiraju svu decu na kovid.

„Ne testiramo svu decu na kovid-19, jer su trenutno u opticaju brojni drugi virusi. U čekaonicama je gužva iz dana u dan, radimo punom parom, jer imamo veliki broj dece sa povišenom temperaturom, curenjem iz nosa, glavoboljama, stomačnim problemima. Kada imamo epidemiološku anamnezu koja je pozitivna, onda decu šaljemo na test za kovid. Najveći problem je što je veliki broj zdravstvenih radnika bolestan i u izolaciji. Ovo je sad novi krug obolevanja. Nemaju tešku kliničku sliku, ali ne smeju da dolaze na posao dok imaju simptome, pa ih kolege menjaju. Rade duple smene, iscrpljuju se i to onda i kod zdravih može dovesti do pada imuniteta i lakšeg razboljevanja” priča prof. dr Vukomanović.

On ističe da je tokom poslednje dve nedelje povećan broj dece sa koronavirusom.

„Trenutno imamo 14. dece na kovid odeljenju. Jedno dete, novorođenče, je u kovid intenzivnoj nezi, jer je imalo potrebu za kiseonikom. Deca koja su na odeljenju, pored korone imaju i druga oboljenja. Njihova klinička slika je pogoršana zbog osnovne bolesti, a pod uticajem koronavirusa. Oni imaju različita kardiološka, pulmološka, neurološka i druga oboljenja, koja kovid samo pogoršava” kaže prof. dr Vukomanović.

U domovima zdravlja na pedijatriji je dupliran broj pregleda.

„Tokom dežurstva smo u jednom danu, nedavno, imali čak 90. dece na pregledu, što je duplo više nego inače, a bilo ih je od najmlađih do školskih uzrasta. Nisu sva deca sa kovidom, ali ima dosta pozitivnih, oko 20 odsto. Svi su sa visokim temperaturama, a ima ih i sa boginjama – varičelama, posebno mala deca. U našem domu zdravlja je problem što nemamo kovid ambulantu, pa lečimo svu decu na istom mestu. Kada se pojavi dete sa boginjama i dete sa koronom, nemamo odvojene izolacije, pa se teže organizujemo. Većina male dece ipak prođe sa blagom kliničkom slikom, a kod velikih bude kašlja i dođe do gubitka čula mirisa” objašnjava za Nova.rs dr Ljubica Luković, pedijatar u DZ Grocka.

Deca koja su imala koronavirus, vrate se posle dva do tri meseca ponovo sa visokom temperaturom.

“Imala sam pacijente koji su bili pozitivni na kovid-19 pre dva meseca, izlečeni su, a sad ponovo dolaze sa visokom temperaturom. To može biti grip, koji napada oslabljen imuni sistem, a ovakvih slučajeva je sve više” naglašava dr Luković.

Korona i varičele istovremeno kod dece

U vrtićima od pre dva meseca vlada epidemija boginja – varičela, a koronavirus ne posustaje.

“Koronavirus i varičele su dve vrste infekcija koje mogu zajednički da napadnu dete, a obe su veoma zarazne. Dobro je što je metoda lečenja slična, u smislu da se i za varičele i za kovid daje cink i vitamin D i C, kao i beta glukani. Vitamin C deci treba davati u prirodnom obliku ako je moguće, a cink moramo uzimati kroz suplemente, jer u našoj ishrani jedva da ga imamo. Kod korone roditelji moraju da motre na pojavu kašlja i na to da li dete ima problem sa disajnim putevima. Za obe infekcije važi da je neophodno mirovanje, izolacija i uzmanje terapija i vitamina. Imali smo nedavno dete sa varičelom i sa šarlahom, što nije naivno, ali varičela i korona zajedno ne izazivaju veće komplikacije, osim kod dece koja već imaju hronične bolesti” objašnjava dr Vera Vujović, pedijatar.

Bonus video: Pedijatri o koroni kod dece

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare