Kovid ambulanta i Dejan Žujović Foto: Nemanja Jovanović, Zoran Lončarević/Nova.rs

Omikron ima mnogo veći afinitet prema gornjim disajnim putevima, u čijim ćelijama se razmnožava 70 puta brže od prethodnog, delta, soja. Srećom, deset puta ima manji afinitet prema ćelijama pluća

Da li ćemo svi da obolimo od korone?

Na postavljeno novinarsko pitanje ćutim i gledam u jednu tačku. Ne znam šta da odgovorim. Da bismo razumeli današnju situaciju sa zdravljem mnogih naših sugrađana, moramo malo bliže da upoznamo zvezdu ove zimske sezone. Omikron. Varijantu SARS-Cov-2 virusa, koja je, prema epidemiološkim podacima, trenutno dominantna i koja je potisnula prethodni, delta, soj.

Kod ovog soja je dokazano prisustvo najmanje 50 mutacija u odnosu na izvorni, soj iz Vuhana. Dobar deo tih mutacija, njih 36, se odnosi na spike protein. Šta ovo znači? Omikron ima mnogo veći afinitet prema gornjim disajnim putevima, u čijim ćelijama se razmnožava 70 puta brže od prethodnog, delta, soja. Srećom, deset puta ima manji afinitet prema ćelijama pluća. Posledice? Mnogo brže širenje, simptomi koji su vezani najčešće za gornje disajne puteve. Zbog slabijeg afiniteta za plućno tkivo očekuje se manje slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju.

Kako naše društvo percepira sadašnju situaciju? Sa nacionalnih frekvencija uporno slušamo o tome da je omikron značajno slabiji od delta soja. Krizni štab zadržava postojeće mere koje su i dovele do preko 13.000 novozaraženih svakoga dana i skraćuje period samoizolacije na sedam dana. Jasno se šalje poruka da nema ničeg zabrinjavajućeg.

Da li je zaista tako?

Ovde se igramo brojevima. Ako vam se zaražava sve veći broj građana, realno možete da očekujete i pojavu težih slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju. Jednostavno, igra velikih brojeva. To može da se očekuje kod pacijenata sa težim hroničnim oboljenjima, imunokompromitovanih osoba i osoba koje su na imunosupresivnoj terapiji.

Sledeći problem je preveliko opterećenje zdravstvenog sistema. Ovaj soj će da izvrši ogroman pritisak na kovid-centre primarne zdravstvene zaštite. Redovi ispred tih centara su ogromni, pacijenti satima čekaju na pregled po snegu i ledu. Problem će da bude i ogroman broj građana koji će morati da ode na bolovanje. O kontaktima ovde neću ni da pišem. Naša država je, između ostalog, zaboravila na ovu, jako važnu, epidemiološku kategoriju. Krizni štab pokušava da redukuje taj problem skraćenjem perioda samoizolacije. Slične mere su sprovedene u Americi i Velikoj Britaniji, sa tim da pacijent u Britaniji dva dana zaredom radi testiranja, koja kod nas nisu ni predviđena. U Americi je period samoizolacije skraćen na pet dana, sa obaveznim nošenjem maske narednih pet dana. Pacijent se kod njih testira petog dana. Svetska zdravstvena organizacija nije promenila preporuke za omikron soj. U Nemačkoj period samoizolacije je ostao na četrnaest dana.

Francuska je smanjila period na deset dana.

Sledeći problem sa ovim sojem je i podatak da vakcinisane i prethodno obolele osobe imaju 2,5 puta veću verovatnoću da se zaraze. U društvu sa oko 28 odsto stanovništva koje je primilo booster dozu, ovo je ogroman problem. Booster doza povećava efikasnost mRNK vakcina na 75 odsto kod ovog soja i značajno snižava rizik od teških formi bolesti, hospitalizacija i smrtnog ishoda. Sve organizacije koje se bave ovim problemom su zadržale osnovne preporuke u borbi protiv omikron soja: nošenje maski u zatvorenom, vakcinacija, testiranja, kontrola izolacija.

Svakome ko čita ovaj članak je jasno da naše društvo ima problem sa svakom navedenom stavkom. Za početak, pod hitno moramo da rešimo problem redova ispred kovid-ambulanti. Ovo možemo da rešimo mobilnim punktovima za testiranje građana. Nakon testiranja, samo kovid-pozitivni pacijenti trebalo bi da se javljaju kovid-ambulantama. Kovid-ambulante moraju prostorno da se osmisle na drugi način – da mogu da prime potreban broj pacijenata. Da pacijenti koji dolaze samo zbog regulisanja bolovanja zakazuju svoje posete u posebnoj ambulanti unutar kovid-centara. Država mora dodatno da snizi cene testova na lični zahtev.

Uključivanje privatnih ordinacija u sistem i prihvatanje rezultata iz tih ordinacija je neophodno. Komunikacija sa „Ujedinjenima protiv kovida“, udruženjima građana, lokalnim samoupravama. Implementacija svakog zdravog predloga. Prekid dozvoljenog prisustva bilo kojoj sportskoj ili kulturnoj manifestaciji, na otvorenom ili zatvorenom. Striktna kontrola nošenja maski u zatvorenom.

Na kraju da odgovorim na postavljeno pitanje iz prve rečenice. Oboleće veliki broj naših građana. Nepostojeća ekonomija i naše finansije će to da osete. Rezultati će da budu dodatna zaduživanja naše zemlje, problem funkcionisanja mnogih firmi, dodatno finansijsko opterećenje kućnih budžeta i konstantno povećan broj preminulih osoba svakoga dana. Nećemo svi, ali će sigurno više građana da oboli nego što je trebalo.

BONUS VIDEO: Žujovićeva poruka Kriznom štabu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare