Novin Sad na vodi
Foto: N1

Generalni urbanistički plan Novog Sada, čije donošenje se očekivalo još od kraja prošle godine, od sutra će se naći na javnom uvidu. Danas je desetogodišnji plan razvoja grada predstavljen novinarama, a javnost je po prvi put čula zvaničnu potvrdu onoga o čemu se mesecima spekulisalo - gradski urbanisiti dali su zeleno svetlo za izgradnju projekta kolokvijalno nazvanog "Novi Sad na vodi":

Dva drumska mosta i pet pešačko-biciklističiih mostova, centralni prečistač otpadnih voda, više prostora za pešake i bicikliste, bolji javni saobraćaj. Gradski urbanisti za narednih deset godina planiraju i 160 hektara više zelenih površina. Kompletan šumski deo biće sačuvan i na Kameničkoj adi. Urbanizacija priobalja, Šordoša i Ribarca, protiv čega je protestovao deo novosadske javnosti, takođe je deo plana razvoja grada.

„Planirano je ono što je već planirano – mi zaržavamo veslačku stazu, mi zadržavamo marinu, znači ono što je iz prethodnog plana i naravno da kao što vidite, samo ono što je u važećem GUB-u 20/21 i regulacionom planu je ovo bilo planirano kao zadržavanje šumskog područja, sve ovo je bila gradnja, mi ukidamo sve ove ulice što je preko 2,2 hektara, mi i naravno hotelski kompleks, ovde ga nema, ovo kad nas je sve šumsko područje koje mi štitimo na preko 55 hektara, sportski tereni, prostor za pecaroše, nova plaža koja je planirana i ranije, ali ubačene su još neke stvari kao što je biciklistički centar, prostor za sport i tako dalje, tako da nikakve priče o gradnji neće biti takvih kompleksa“, kaže direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović.

Kompleks stambeno-poslovnih zgrada i hotel gradiće se na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta, na parceli u vlasništu kompanije Galens. Drugim rečima – projekat kolokvijalno nazvan „Novi Sad na vodi“ planom gradskih urbanista je dobio zvaničnu potvrdu.

„Brodogradilište iz jednog dela u kom je planiran hotelsko-turistički sadržaj u prethodnim planskim dokumentima, prerasta u kompleks koji će biti dostupan javnosti, otvoren za sve i koji će imati sadržaje koji će unaprediti ne samo priobalje nego i sferu poslovanja turizma u ovom delu i koji će svakako doprineti oživaljavanju ovog prostora Dunavca koji je sada bara i mrtvilo“, kaže Miladinović.

Novin Sad na vodi
Foto: N1

Iz Urbanizma objašnjavaju da je izrada plana trajala duže, jer su joj prethodile brojne analize i studije. Jedna od važnijih bila je ona Instituta Jaroslav Černi koja predviđa izmeštanje linije obaloutvrde – novi nasip će se podići na prostoru oko Kameničke ade i brodogradilišta. Iz grada poručuju da će nacrt plana na javnom uvidu biti 40, umesto uobičajenih 30 dana.

„Zašto 40 postoji nekoliko razloga pre svega zbog važnosti samog plana kako bi svi zainteresovani subjekti imali više vremena da se upoznaju sa njegovim sadržajem i iznesu svoje viđenje razvoja grada u narednom periodu, zatim zbog praznika koji su pred nama i neradnih dana i naravno zbog epidemije kovida-19, ali pre svega da bi naši sugrađani, zainteresovana javnost, naši sugrađani i strukovna udruženja imali više vremena da se upoznaju sa svi predviđenim rešenjima u ovom planu“, ističe član gradskog veća za urbanizam Milovan Amidžić.

U toku uvida biće organizovane i tri javne prezentacije plana, a prema predviđenoj dinamici, usvajanje se očekuje polovinom marta 2022. godine.

BONUS VIDEO: Novi Sad: Srpska trobojka na limanski način

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare