Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Novom Sadu, na Šodrošu, održan je protestni skup „Vidi, Gari, čekamo te!!!“, na kojem je simbolično formiran živi zid odbrane od ekocida, u organizaciji pojedinaca, udruženja i organizacija koji zajedno čine grupu „Vidi, Gari, ne može!“.

Kako su objasnili organizatori skupa, ovo nije bio performans, nego poruka nadležnima, da će ukoliko za to i bude potrebno, Šodroš i Dunavac braniti svojim telima.

„Mi se suočavamo ovde sa potencijalnim kriminalom i korupcijom koja ima nameru da ugrozi bezbednost građana Novog Sada, kao i da se napravi urbicid i ekocid. Sa njima se mora voditi ozbiljna borba“, rekla je Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na početku skupa prikazan je kratki film u kome su prikazane sve aktivnosti koje je inicijativa „Vidi, Gari, ne može“, organizovala u proteklih godinu dana, a okupljenima se obratilo više aktivista i organizatora protestnih skupova u poslednjih 12 meseci, kao i javne ličnosti iz drugih vojvođanskih mesta i Beograda koji su, kako su rekli, „prepoznali zbog čega je važno sprečiti projekat kolokvijalno nazvan ‘Novi Sad na vodi’.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Ono što mene sve vreme muči je kakav je to um došao na ideju da uništi ovako divnu prirodu i da tu posadi zgradurine. To je nešto što je meni potpuno neshvatljivo. I verujem zaista da angažmanom građana tako nešto mora da se spreči“, izjavio je novinar Vukašin Obradović.

Podsetimo, o projektu „Novi Sad na vodi“ se za sada zna vrlo malo. Više puta smo od zvaničnika čuli da se planira uređenje i urbanizacija Šodroša, Ribarca i Kameničke ade koji su sada zelena oaza Novog Sada.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Poznati su i planovi kompanije Galez da na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta podigne moderan stambeno poslovni kompleks, za šta u ovom momentu ne postoje zakonski uslovi, budući da je reč o zemljištu u koritu Dunava, odnosno nije reč o građevinskom već o vodnom zemljištu.

BONUS VIDEO: Goran Kovačević Goranac atentat u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare