Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Inicijativa "Vidi, gari, ne može!" saopštila je da gradske vlasti u Novom Sadu nisu odustale od projekta "Novi Sad na vodi", kao i da su protiv njega "svi oblici građanske neposlušnosti i otpora dobrodošli i legitimni".

To udruženje građana je, nakon jučerašnje prezentacije Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava, u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva, ocenilo da vlast želi da realizuje taj projekat „u najekstremnijem obliku“.

Iz udruženja dodaju da je na jučerašnjoj prezentaciji predočeno da će se graditi novi nasip, pomeranjem postojećeg nasipa u korito reke u proseku oko 500 metara, a da će ta vodoutvrda, u dužini od 4,5 kilometra, biti sagrađena obodom Kameničke ade i da će opasati Brodogradilište.

„Prostor između starog i novog nasipa, koji je do ovog trenutka bio korito reke, postaje najvrednije građevinsko zemljište u državi. Od momenta izgradnje novog nasipa stvara se mogućnost gradnje trajnih objekata na oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Ovim potezom su svi vlažni snovi građevinske mafije i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ostvareni“, navodi se u saopštenju inicijative.

Dodaje se da je juče predočeno da će na prostoru Brodogradilišta, koji je privatizovala kompanija Galens, graditi stambeno-poslovni kompleks, a da se na osnovu dostupne dokumentacije zaključuje da će prva faza izgradnje novog nasipa biti vezana upravo za prostor Brodogradilišta.

„Brojni urbanistički planovi su menjani da bi lokacije koje su u vlasništvu (Galensa) dobile veću spratnost, nivo izgrađenosti i kubaturu, ali ovako bezobzirno i sramotno nameštanje u korist ove kompanije, a na štetu javnog interesa je do sada nezabeleženo. Iz Plana generalne regulacije se vidi da je na prostoru Brodogradilišta dozvoljen blok zgrada od 20 spratova“, navodi „Vidi, gari, ne može!“.

Udruženje građana je saopštilo i da je na prezentaciji studije predočeno da prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac, neće biti, odnosno da će se voda upumpavati iz pravca Kameničke ade, a da će prelivnim sistemom biti odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice.

„To je praktično uvod u ekološku katastrofu. Doda li se tome ideja da se na toj lokaciji gradi nova plaža u dužini od 1.400 metara sa pratećim ugostiteljskim objektima, cela stvar dobija tragikomične dimenzije. Ovo je nečuvena komercijalizacija jedne od poslednjih dunavskih oaza mira, tišine i zelenila. Pluća Novog Sada i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava se nepovratno razaraju“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ je pozvala građane, organizacije i udruženja da kreiraju širi front borbe protiv „Novog sada na vodi“.

„Niko nema pravo na ekskluzivnost, a svi imamo obavezu da zaštitimo obalu Dunava kao javno dobro“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar