Foto: Zoran Lončarević

Nastavno-naučno veće Ekonomsko fakulteta u Beogradu odlučilo je danas da profesorka Danica Popović u narednom semestru ne drži predavanja na predmetu Međunarodna ekonomija, potvrdio je za Danas Branislav Boričić, dekan te visokoškolske ustanove.

Ova odluka je doneta jednoglasno, na predlog matične katredre i nastavne komisije, a nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio žalbu Danice Popović.

Ona se, podsetimo, žalila Odboru kao drugostepenom organu pošto joj je Fakultet izrekao meru javne opomene zbog utvrđenog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika iz međunarodne ekonomije, jer u novom izdanju nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

Povezane vesti:

Boričić kaže da će Popović nastaviti da predaje dva preostala ispita na osnovnim studijama. Naredni korak koji će Fakultet preduzeti je da se ime Stojana Babića ubaci u impresum pomenutog udžbenika, s obzirom da je on koredaktor i koprevodilac teksta.

Nakon toga bi Fakultet trebalo da obešteti porodicu pokojnog Babića, ali visina honorara tek treba da bude utvrđena.

Boričić je na današnjoj sednici NN veća pročitao javnu opomenu profesoru Draganu Đuričinu.

Njemu je izrečena ova mera zbog neakademskog ponašanja jer kao jedan od članova komisije za pregled i odbranu doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog nije osudio plagijat.

Žalbu protiv Đuričina je Etičkoj komisiji Ekonomskog fakulteta podnela grupa profesora Univerziteta u Beogradu.

Pošto se niko nije žalio na prvostepenu odluku, ona je postala pravosnažna, a obaveza dekana je bila da tu odluku javno pročita na sednici Veća.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare