Foto: Zoran Lončarević

U tabloidima, "Novostima", "Politici", odjeknula je ista vest - profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović plagirala je knjigu, prisvojila prevod pokojnog kolege, Stručna komisija je utvrdila, i sve tome slično.

„Novosti“ su prenele da je odluka doneta, a preneta je i izjava studenta Aleksandra Jakšića (koji je prijavio prof. Popović), da profesorku čeka javna osuda i udaljavanje sa fakulteta.

„Ovde je u pitanju je tipičan lov na veštice, gde čovek može svašta da doživi. Student koji je već dva puta osuđen za klevetu, i od Disciplinske i od Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, nastavio sa svojim progonima“, kaže prof. dr Danica Popović za Nova.rs

Foto: Zoran Lončarević

„Ona prva kleveta – da prodajem ispite, a da nije imao nijedan dokaz, niti jednog svedoka, završila se njegovim udaljavanjem sa Ekonomskog fakulteta, iz Centra za saradnju sa privredom. U isto to vreme, plasirana je i ova kleveta. Ni tu nema dokaza. No, postupak Etičke komisije traje duže, pa se ova priča ponavlja u nastavcima, poput neke nove španske serije“, kaže Popović.

Komentarišući da student Jakšić od početka ovog procesa ima neuobičajeno veliku pažnju tabloida, prof. Popović objašnjava da je Jakšić sam dao odgovor na to, hvaleći se da je bliski rođak Bate Gašića.

„Drugi odgovor je dao sam predsednik Vučić, kada ga je javno na televiziji branio od mene, koja ga, kao, progonim jer ima drugačije mišljenje. Otprilike, kao kada je na televiziji govorio ‘Baš je ova Barbara fino čeljade’… Pa kad si ‘fino čeljade’, kako da ti režimski tabloidi ne otvore svoje stranice da bez dokaza blatiš koga hoćeš?“

Nova.rs: Šta su sve „Novosti“ navele o ovom slučaju?

Danica Popović: Novosti su najmanje pisale o tome da je reč o prevodu udžbenika, a ne nekog originalnog naučnog rada, kakav se utisak stiče iz njihovog teksta. Novosti pišu o brojevima iz izveštaja Stručne komisije – te, ovde ima toliko preklapanja, a ovde ovoliko. Ono što ne piše jeste da je taj izveštaj Stručne komisije odbačen, vraćen na doradu. Vraćen je zato što Stručna komisija nije odgovorila na pitanje o akademskoj čestitosti, što joj je bio zadatak. A niti jednom reči nisu spomenule ta komisija ne odlučuje ni o čemu,

To mišljenje Stručne komisije ja nisam dobila, ali je očigledno dobio taj student Jakšić iz nekih svojih izvora i poslao medijima. U Politici je isto izašao tekst pod naslovom “Plagijat u knjizi dr Danice Popović”. Ne samo da nije reč o mojoj knjizi, nego je reč o prevodu. Ali oni su presudili da jeste plagijat – knjige, pesme, prevoda… A da stvar bude gora, Politika me nije zvala ni da dam svoj odgovor na tekst. Dakle, najgori tabloidi, poput Kurira i Večernjih Novosti, zvali su me i zamolili da dam komentar – a Politika nije!

A Etička komisija nije još ništa ni odlučivala.

Ne, nije. U pitanju je samo izveštaj Stručne komisija koja ne odlučuje ni o čemu. Njen posao je da kaže svoje mišljenje o akademskoj čestitosti.

Kako onda proces ide dalje?

To dobije Etička komisija, koja na osnovu toga donosi predlog koji se šalje dekanu fakulteta i Naučno-nastavnom veću, koje na kraju donosi odluku. I sada je ta Stručna komisija dobila novi rok do 1. septembra da dopuni materijal koji su poslali, i to tako da kažu da li je prekršena akademska čestitost i da li je tu neko oštećen, jer na to uopšte nisu odgovorili.

A šta jesu odgovorili, šta tu piše?

Ja ne znam, nisam videla, ali oni koji su videli, rekli su mi da u testu apsolutno nema ni reči o akademskoj čestitosti, i da je na jednom mestu tek stidljivo nagovešteno da tu nema prekršaja – ali tako stidljivo, da ne može da se odlučuje o tome, već je izveštaj vraćen na doradu. U svakom slučaju, ja plagirala nisam ništa, niti sam bilo gde prekršila načelo akademske čestitosti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar