Foto: Zoran Lončarević

"Izveštaj Etičke komisije Ekonomskog fakulteta nedvosmisleno ukazuje da moj prevod udžbenika Dominika Salvatorea nije plagijat. A to je jedino za šta me je student-klevetnik Jakšić optužio. Tužena sam za plagijat, a njega nema. Kako mogu da me optuže za jedno, a osude za nešto drugo. Iza napada na mene najpre stoji predsednik države Aleksandar Vučić. On me je na televiziji optužio da šikaniram studenta Jakšića na predavanjima", istakla je za Danas Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, komentarišući izveštaj Etičke komisije tog fakulteta, koja je predložila da joj bude izrečena mera javne opomene.

Pročitajte još:

U intervjuu za Danas, Popović je rekla da je optužba da u novom izdanju udžbenika Međunarodna ekonomija nije istakla ulogu profesora Stojana Babića „krajnje neosnovana, jer sam njegovu ulogu i te kako istakla i može je svako pronaći u predgovoru prevodioca“.

„Još me jedna stvar čudi: kako sam samo ja dobila javnu opomenu, zbog toga što je prvih mesec dana taj predgovor greškom izostao, a da istu opomenu nije dobio i izdavač i odgovorni urednik knjige, a to je profesor Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta? A po mom mišljenju, niti on, niti ja, ne zaslužujemo opomenu za to što je predgovor prevodioca izašao mesec dana nakon objavljivanja knjige, jer je sa štampanjem knjige otpočelo još septembra 2017, dok je profesor Babić bio živ i dao mi podršku da istrajem, a onda je, zbog toga što je u magacinu fakulteta bilo još neprodatog starog izdanja, novi prevod odštampan tek krajem 2018. godine“, rekla je ona.

Popović kaže da se tek nakon što je knjiga izašla videlo da je pregovor prevodioca greškom izostao.

„Taj predgovor je ubačen u svaki primerak svake knjige mesec dana posle njenog objavljivanja i sada će ga svako ko knjigu kupi naći na tom mestu. Šta je tu za javnu osudu? Evo, reći ću vam: zastrašena Etička komisija i rukovodstvo fakulteta ne smeju da se suoče sa SNS-ovim kadrom na Fakultetu, pa kad me oslobode jedine optužbe – za plagijat – da ne izmisle nešto drugo“, rekla je Popović.

Prema njenim rečima, iza napada na nju „najpre stoji predsednik države Aleksandar Vučić“.

„On me je na televiziji optužio da šikaniram studenta Jakšića na predavanjima, jer iznosi mišljenja koja se meni ne dopadaju. Što je laž, taj student je je na javnoj tribini govorio da prodajem ispite, zbog čega ga je Ekonomski fakultet kaznio, a kasnije i odstranio iz Centra za saradnju sa privredom, gde je radio. U hajku protiv mene uključen je i parlament, danima me je Marijan Rističević prozivao za razna nepočinstva i o svemu tome postoji trag. Na to se nadovezao i ministar prosvete Mladen Šarčević, mešajući se u rad univerzitetskih organa, što je zabranjeno, nemoralno i nisko, ali ne znam koga to iznenađuje. Režimski tabloidi su redovno o svemu pisali, a kasnije im se u lažima o mom navodnom plagijatu pridružila i Politika, zbog čega sam ih tužila Savetu za štampu, koji im je već izrekao osudu“, rekla je Danica Popović.

Na pitanje kako komentariše to što je predsedniku Etičke komisije Ekonomskog fakulteta upućeno pismo, navodno u ime rektorke Beogradskog univerziteta, što se ispostavilo kao falsifikat, u kome se posredno traži da je Komisija optuži za neakademsko ponašanje, Popović kaže da je „ovo pismo takav primer delovanja ‘duboke države0, koja je, kao što se videlo, bahata i glupa, ali veoma moćna“.

Kažem da su bahati i glupi jer su eksplicitno naveli koga, osim rektorke, predsednik Etičke komisije treba da se boji, i eksplicitno u pismu navode: „to je ekipa oko vašeg kolege D. Đ.“, sa kojim je u tesnoj vezi „mladi ministar“, koji je već sastavio dopis za utvrđivanje neakademskog ponašanja Ivana Vujačića, predsednika Etičke komisije, a u vezi sa tri sporne stvari u pogledu produženja njegovog radnog odnosa na fakultetu (radovi, br. god u zvanje red. prof. i poništene odluke NSVO).To planira da medijski plasira ako Etička pobije mišljenje Stručne komisije …. „.

Međutim, iako je rektorka reagovala burno kada je saznala za ovo lažno pismo stvari se nisu mnogo promenile. Ja jesam oslobođena optužbe za plagijat, što je bio jedini mogući ishod, ali se Etička komisija očito više bojala tog lažnog „kabineta rektorke“ i „kolege D. Đ.“ nego same rektorke, pa se Etička komisija odlučila da za mene predloži osudu za delo koje niti postoji u Etičkom kodeksu, niti me je za njega student ikada optužio, rekla je Popović.

Na pitanje o kom kolegi se radi, Popović je poručila: „Najbolje da se obratite osobi koja je taj mejl poslala predsedniku Etičke komisije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare