Danas zaseda Krizni štab, šta će biti nove mere

Društvo 11. mar. 202106:36 > 08:02
Podeli:
Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema nezvaničnim informacijama i najavi premijerke Brnabić, sednica Kriznog štaba o novim merama zaštite protiv koronavirusa trebalo bi da bude održana danas. Kakve mere su članovi štaba spominjali za predstojeći vikend i šta možemo da očekujemo?

U Srbiji se broj zaraženih iz dana u dan povećava. Juče je registrovano 4.590 osoba zaraženih koronavirusom, a preminula je još 21 osoba.

Predrag Kon izjavio je u ponedeljak da ne zna zašto je odložena sednica Kriznog štaba i da se epidemiološka situacija pogoršava.

„Odložen je krizni štab, to je istina. Zašto je odložen, ja trenutno nemam odgovor“, rekao je za RTS.

Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Iz bolnica stižu upozorenja i vapaji lekara da se mere pooštre, kako bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema i prebukiranost kapaciteta. O ozbiljnosti situacije svedoči i ono što je Nova.rs saznala iz KBC “Dr Dragiša Mišović” – trenutno se u toj ustanovi leči 210 kovid pacijenata, što je primetan rast u odnosu na proteklu nedelju kada je bilo popunjeno oko 150 bolničkih postelja.

Pročitajte još:

Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević takođe je juče upozorio da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća. On je u jutarnjem programu televizije Prva rekao da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da će narednih dana biti prošireni, a ako to ne bude dovoljno ponovo će u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

Kakve mere nas očekuju?

Tokom prethodnog vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe. U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom celog vikenda. Izuzetak su bili hotelski kafići i restorani koji su tokom vikenda mogli da uslužuju samo goste koji imaju prijavljen boravak. Kada je reč o ustanovama kulture, samo pozorišta su mogla da rade do 21 sat, dok su bioskopi bili zatvoreni.

Da li nas slične mere očekuju i ovaj vikend? Dr Predrag Kon je u ponedeljak podsetio daje medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

„To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog dela drugačiji“, rekao je Kon. On smatra da treba sprovesti sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što bržu vakcinaciju.

kovid; pacijent; bolnica; respirator
Foto: EPA-EFE/Brais Lorenzo

„O merama pričamo još od novembra, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno“, kaže Kon.

Epidemiolog Zoran Radovanović je za N1 rekao da odlaganje sednice Kriznog štaba, kao i uvođenje „smešnih“ mera za vikend koje nisu dale epidemiološke rezultate, jasno pokazuje da se unutar štaba pravi kompromis.

“Zaista mora nešto da se preduzme, ali ova sitna kozmetika i odugovlačenje i mrcvarenje to što se epidemiologije tiče nema nikakvog značaja“, poručio je epidemiolog.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sličnog mišljenja je i virusolog Milanko Šekler, koji je gostujući u Beogradskoj hronici ukazao je da mu lekari kažu da svakih deset dana brišu poruke umrlih pacijenata i plaču.

“Nisam navikao da svake nedelje gubim pacijente u ovom broju, tako mi kažu. Transmisija virusa je ogromna. Ako detetu kažem ne drži noge na stolu, moraš primer da daješ. Svaka javna ličnost da to radi”, rekao je on, ukazujući na podatak da je na sahrani patrijarha bilo 5.000 ljudi, bez maski.

“Crkva je konzervativna organizacija, ali može primerom da učini, isto važi za vrh vlasti, moraš da budeš odgovoran”, podvukao je Šekler.

Ako hirurg kaže da treba da vas operišemo a menadžer bolnice kaže to je skupo, biramo pare ili život, odlučite sami, poručuo je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar