Marš na Drinu, Ne damo Jadar, Rio Tinto, litijum. Kreni Promeni pešačenje do Gornjih Nedeljica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zlatko Kokanović ispred udruženja "Ne damo Jadar" za N1 kaže da je dijalog o iskopavanju litijuma odavno završen i da je svako poverenje izgubljeno, kao i da će na današnjem protestu u Loznici biti najavljeni novi koraci i zahtevi.

„Ovde su ljudi koji učestvuju u organizaciji zajedno sa nama, ovog današnjeg svenarodnog skupa, jer ova tema je iznad politike, verskih i nacionalnih opredeljenja, političkih ideologija. Ovo je trenutak kada moramo svi da se ujedinimo i oteramo ovo zlo iz Srbije. Očekuje se da će doći 50ak organizacija koje staju u odbranu naše zemlje i da kontinuirano i zajednički nastupimo u sledećem periodu, jer danas na protestu ćemo najaviti neke nove korake, zahteve. Borba je neprestana“, rekao je sagovornik.

Kako Kokanović navodi, čeka se grupa koja dolazi iz Beograda, a koja je svojim gestom pružila veliku podršku.

PROČITAJTE JOŠ:

Reporter N1 kaže da je protest nezvanično počeo, s obzirom na to da su aktivisti počeli da se okupljaju u Gornjim Nedeljicama. Jedan deo aktivista nalazi se u Loznici ispred Vukovog doma kulture, gde će danas biti održan ovaj protest, Svelitijumski sabor. Od 14 časov se razgovara sa građanima Loznice i objasniće se kako oni vide projekat iskopavanja litijuma i zašto je štetan.

„Biće organizacija iz Bora, Majdanpeka, koja će preneti iskustva kako je živeti sa rudnikom. Pokušavamo da prenesemo našim ljudima da nećemo da dozvolimo ljudima da dođemo u tu bezizlaznu situaciju. Što se tiče dijaloga, to je davno završeno. Poverenja su sva izgubljena… Pogotovo u državi gde sudstvo i tužilaštvo ne rade svoj posao. Da oni rade svoj posao, kompanija bi davno bila osuđena za štetu koja je nanela“, zaključio je sagovornik N1.

BONUS VIDEO: Danas protest u Gornjim Nedeljicama 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare