Foto: Goran Srdanov; Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, otvranje bolnice u Batajnici

Premijeka Ana Brnabić je na otvaranju nove kovid bolnice u Batajnici rekla da je ovo istorijski dan, te da u poređenju sa najvećim brojem bolnica, ova u Batajnici zaista jeste svemirski brod.

Ona je navela da će zdravstveni sistem iz korone izaći jači, da će dobiti dve nove bolnice, novu opremu i ljude. Brnabić je istakla da je ovo istorijski dan u svakom smislu.

„Uradili smo za četiri meseca što nije urađeno za 40 godina. Otvaramo novu, prelepu bolnicu, i u poređenju sa najvećim brojem naših bolnica, ova bolnica jeste svemirski brod. Dobijamo je u najtežem mogućem trenutku, kada već danima imamo ogroman broj novozaraženih“, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, Vučić je čovek sa vizijom, jer je u avgustu odlučio da se počne sa izgradnjom ovih objekata.

„On je rekao da moramo da imamo dve bolnice. Verovao je takođe, jedini verovatno, da možemo da izgradimo čak dve bolnice za četiri meseca“, rekla je Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ponosan što Srbija dobija danas novu kovid bolnicu, kada mnogo bogatije zemlje moraju da šalju pacijente u druge zemlje na lečenje.

„Ni danas mi nije jasno da u sred leta kada smo svi pokušali da se opustimo, a predsednik Vučić donosi odluku da se izgrade dve kovid bolnice. Ova ovde i u Kruševcu. Danas kada imamo problem sa mestima za intenzivnu negu, pokazalo se da je ovo od neprocenjivog značaja“, rekao je Lončar na otvaranju.

Foto: Goran Srdanov, bolnica u Batajnici

On je naveo da su naši brojevi takvi da najviše pacijenata primamo na bolničko lečenje, te da isti nivo lečenja imamo i u Beogradu i u Zaječaru… te da se poštuju isti protokoli.

„Svi naši zdravstveni radnici biće maksimalno zaštićeni. Nikad nam nije bilo bitnije jedinstvo nego danas. Zdravstveni radnici pokazali su da mogu da urade sve što je do njih i da se izborimo sa ovim. Od popodneva ova bolnica prima prve pacijente“, rekao je Lončar.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je odgovorajući na pitanja rekao da će u novoj bolnici biti zaposleno oko 1.500 radnika, te da će se taj broj popunjavati, kada se budu popunjavali kreveti. Lončar je rekao da će u novoj bolnici u Kruševcu raditi oko 900 zdravstvenih radnika.

„Najveći broj radnika dolazi iz Kliničkog centra Srbije u Batajnicu, a zatim iz svih bolnica širom Srbije, a u Kruševcu iz Kliničkog centra u Nišu“, rekao je Lončar.

On je naveo da već danas radi skener, rendgen, ultrazvuk, svi respiratori…

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upitan ko će raditi na mestima lekara u KCS koji su došli u Batajnicu, Lončar je rekao da je primljeno dosta lekara.

„Za razliku od vremena do 2012. godine, kada nije bio raspisan nijedan konkurs, mi, otkad sam ministar, nismo primili nijednog radnika bez konkursa. Ne samo što smo raspisali konkurs, nego smo dodatno obaveštavali ljude da se jave“, rekao je ministar zdravlja.

On je naveo da sigurno nismo čuli, niti smo mogli da čujemo da je iskrsao neki problem i da lekari negde nedostaju, te da bi, kada bi to bila istina, to bila glavna i udarna vest u opozicionim medijima. Lončar je istakao da mu je drago da to u Srbiji nije slučaj, kao što je jeste u mnogim drugim zemljama.

Foto: Goran Srdanov, Ana Brnabić, Darija Kisić Tepavčević

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka bolnice u Batajnici, rekla je da će trebati malo vremena da ceo sistem počne da radi, te da će svi članovi njenog tima dati maksimum da što pre bude pobeđena epidemija.

Izgradnja bolnice u Batajnici počela je u avgustu, a na raspolaganju ima 930 mesta, od čega je oko 680 mesta u jedinicama poluintezivne nege i 250 kreveta za bolesnike koji će se lečiti na intezivnoj nezi.

Ova zdravstvena ustanova primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i funkcionisaće kao jedinica Kliničkog centra Srbije.

Kako prenosi RTS, prvi pacijenti ući će u nju u 17 sati.

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka bolnice u Batajnici, izjavila je za RTS da će u toj ustanovi raditi multidisciplinarni timovi lekara, a cilj će biti da se spreče komplikacije, kako bi se što manje pacijenata našlo u intenzivnoj nezi.

„Kaže se da je potrebno oko hiljadu nas da bismo u tri smene od po osam sati pokrili sve potrebe bolnice. Veliki je posao bio u Kliničkom centru Srbije da se naprave timovi lekara, jer su to lekari raznih specijalnosti, ali oformljeni su i krećemo od sutra ujutru sa radom“, rekla je juče Adžić Vukičević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da je cena izgradnje bolnice u Batajnici iznosila 1.171 evro po kvadratu bolnice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare