Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba na kojoj bi trebalo da bude odlučeno o merama tokom predstojećeg vikenda biće održana danas u 11 sati. Ova sednica je već dva puta najavljivana, pa odlagana.

Prošlog vikenda svi kafići i tržni centri su bili praktično zabravljeni. Radili su u subotu do podneva, a nakon toga su stavili katanac sve do ponedeljka u šest časova ujutro.

Premijerka Ana Brnabić najavljuje oštrije mere, a lekari iz Kriznog štaba smatraju da restriktivne mere koje bi trajale samo tokom vikenda ne mogu da donesu željene efekte.

„Mi ćemo pooštriti neke mere, videćemo u kojoj meri, koliko i šta može da da rezultate. Ali ponavljam, država nikome nije ni otac ni majka. Odrasli ljudi imaju odgovornost da brinu o sebi i bližnjima. To što možda radi kafić ne znači da svi treba da idemo u kafić. To je zaista individualna odgovornost“, rekla je Brnabić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović zalaže se za dugoročnije restrikcije.

„Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati“, rekao je dr Tiodorović

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U međuvremnu, proteklih dana raste broj preminulih i zaraženih, lekari iz crvenih zona upozoravaju na prenapregnutost bolničkih kapaciteta. Mere Kriznog štaba, ali i ponašanje građana trebalo bi da bude takvo da se ovaj trend zaustavi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar