martovski pogrom
Foto: Printscreen

Na današnji dan pre tačno 18 godina dogodila se stravična tragedija, poznata kao martovski pogrom u kojoj je proterano više od 4.000 građana Srbije sa Kosova i Metohije. Ubijeno je 19 ljudi, učinjena velika materijalna šteta u kojoj je uništeno preko 35 verskih zadužbina.

Tog 17. marta 2004. godine, prvi put nakon rata devedesetih godina, dogodilo se plansko i organizovano nasilje gde u kojem je 19 osoba izgubilo život.

Tokom nereda povređeno je preko hiljadu ljudi, protereno više od 4.000, a zapaljeno je preko 35 verskih objekata. Nasilje i nemiri su nastavljeni i dan kasnije, 18. marta, a ovo nasilje dodatno je produbilo strahove i nepoverenje između Srba i Albanaca.

Povod za pogrom bila je nesreća u kojoj su stradala tri albanska dečaka, iako su zvaničnici Unmika negirali vezu građana Srbije sa tom tragedijom.

Zvanični broj žrtava iz izveštaja Unmika, koji su Ujedinjene nacije objavile aprila 2004. godine, je devetnaest. Van izveštaja ostalo je nekoliko neidentifikovanih tela iz prištinske mrtvačnice. Prema novijim izveštajima, ukupno je stradalo 27 osoba, 15 Albanaca i 12 Srba.

Povređene su 954 osobe, među kojima 61 iz redova Kfora i 65 Unmikovih policajaca. Oko 150 Srba ozbiljno je povređeno u svojoj kući. Zapaljeno još 90 aškalijskih kuća, kao i dve albanske.

Više od 800 objekata, uključujući 35 crkava i manastira, teško je oštećeno ili potpuno uništeno. Prema procenama Unmika, u neredima je, na 33 lokacije, učestvovalo oko 60.000 Albanaca. Zapaljena su 72 vozila međunarodnih snaga. Statistika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pokazuje da je, zbog martovskog nasilja, kosovsko pravosuđe pokrenulo 400 slučajeva, prenosi RTS.

Bonus video: Tatjana Lazarević –  Kosovo u kampanji za ulazak u NATO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar