Foto: privatna arhiva

Osnovci iz mesta Veliki Crljeni u poslednje tri nedelje su u školu išli samo dva dana, od toga jedan bez grejanja. Roditelj prvaka koji je pogođen ovim problemom, Marko Jovanović, kaže za Nova.rs da je razlog tome nagli prekid rada TE "Kolubara" u kojoj ne postoji rešenje za odlaganje pepela.

Učenici svih razreda osnovne škole „Sveti Sava“ u Velikim Crljenima imali su priliku da samo nešto manje od dva meseca nesmetano pohađaju nastavu, da bi već 26. oktobra bili poslati kući i to ne zbog korone, već zbog toga što u školi nema grejanja.

Kako je Nova.rs već pisala Elektroprivreda Srbije je tom prilikom preko medija obavestila stanovnike Velikih Crljena, mesta u kom se nalazi termoelektrana “Kolubara A”, da će im daljinsko grejanje biti obustavljeno u periodu od 26. oktobra do 10. novembra.

Povezane vesti:

Nakon toga, grejanje je pušteno u ponedeljak, 9. oktobra, kada su učenici ponovo krenuli u školu. Prema rečima Marka Jovanovića, čije dete  pohađa prvi razred, TE „Kolubara“ je već u ponedeljak uveče prestala sa radom.

„Deca su nam nakon toga i u utorak išla u školu, koja se tog dana nije grejala“, objašnjava ovaj otac prvaka. U sredu je već počeo jesenji raspust koji je trajao do petka. Nakon toga su, po Jovanovićevim rečima, roditelji u nedelju uveče obavešteni da im deca od ponedeljka ponovo ne mogu u školu.

„O tome nas je obavestila učiteljica preko vajber grupe, a da se ni EPS ni direktor škole ni jednog trenutka nisu oglasili“, kaže Jovanović za Nova.rs. Dodaje da u peridu bez grejanja, njegovo dete pohađa takozvanu „onlajn nastavu“ koja se svodi na to da im učiteljica preko vajbera šalje šta da pročitaju i urade.

Podseća da su još pre tri nedelje pojedini roditelji potpisali peticiju u kojoj su tražili alternativu za takvu „onlajn nastavu“. Međutim, to nije urodilo plodom.

TE „Kolubara“ se gasi bez najave – EPS ćuti

Iako se EPS ne oglašava, razlog za prekid grejanja je, kako kaže, svima u Velikim Crljenima dobro poznat.

„TE ‘Kolubara’ ne radi jer je pepelište zapušteno, nema više gde da se odlaže otpad koji nastaje sagorevanjem uglja“, objašnjava on za Nova.rs. Dodaje da je EPS imao dovoljno vremena da sve reši pre početka grejne sezone, ali se to nije desilo. Osim škole, bez grejanja ostalo je čitavo jedno naselje, uključujući i poštu, vrtić i ambulantu i još uvek se ne zna do kad će to trajati.

Nova.rs je još juče ujutru pitala EPS zašto je došlo do prekida isporuke grejanja Velikim Crljenima, kada će problem biti rešen i isporuka grejanja postati stabilna. Odgovore nismo dobili.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare