Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Dvoje male dece imam, šta da radim sa platom od 43.000 dinara", požalio se beogradski poštar Dejan u ispovesti za Nova.rs. Naš sagovornik tako potvrđuje potresno upozorenje kojim su se radnici Pošte obratili javnosti, poručivši da rade na ivici gladi i izdržljivosti. Ipak, to nije nateralo upravu Pošte da se oglasi i progovori o katastrofalnom položaju svojih radnika.

U Pošti vlada omerta. Zato je Nova.rs, da razveje mrak, razgovarala sa Dejanom – poštarom koji radi za 43.000 dinara, pa da bi namirio porodicu mora da ide na još jedan posao. Niko ga ne pita od čega kupuje deci pelene, koliko ga košta pelet i na kraju čime prehranjuje decu.

Sindikat radnika pošte „Sloga“ upozorio je da većina zaposlenih radi u nehumanim uslovima, te da nema ni osnovna obezbeđena sredstva za rad poput prevoznih sredstava, uniformi i papira.

„Ne stidimo se da kažemo da je naš najveći problem glad, plata koja se kreće oko 50.000 dinara, što je ispod republičkog proseka i nedovoljno za normalan život sa aktuelnim troškovima i svakodnevnom inflacijom“, naglasio je da predsednik sindikata radnika Stefan Mitrović.

Postari postar posta
Poštari Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da je situacija sa poštarima zabrinjavajuća, a na momente i alarmantna potvrđuje poštar Dejan iz Beograda, koji je za naš portal govorio o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju radnici. Njegova analiza trenutnog samo je potvrdila reči Mitrovića, ali i bacila dodatni akcenat na katastrofalan položaj radnika koji žive od prvog do prvog, bez nade da će biti bolje.

“Sve ono što je rekao Stefan (Mitrović), apsolutno sve potpisujem od reči do reči. Stanje u Pošti je katastrofalno, plate su male, a dugo nismo ni imali nekakvo povećanje. Ali sa druge strane zato povećaju reone gde nosimo pošiljke. Dakle, posao se povećava, a primanja ista”, priča poštar Dejan za Nova.rs.

Pošto se neretko čuje kako su plate u ovoj firmi premale, upitali smo da li uopšte sa njom može da se živi u Srbiji, a odgovor je bio nedvosmislen.

“Gde sa tom platom može da se živi? Radim dva posla da bih preživeo, a da mi nije ovog drugog posla ili bih išao da pljačkam ili bih se obesio. Dvoje male dece imam, šta da radim sa platom od 43.000 dinara. Grejem se na pelet, što me izađe otprilike toliko. Sramota me i da kažem da radim za tonu peleta. To neko naziva životom. Niko nas ne pita kako preživljavamo ovu inflaciju, sve ide na gore, a nama govore da štedimo”, iskreno priča Dejan.

Dodaje da se stalno krivica svaljuje na radnike, a da sa druge strane niko ne kritikuje šefove koji isključivo žele da grade karijeru.

“Mene pelene koštaju 3.500 dinara za jedno dete, a imam ih dvoje. Računajte koliko je teško radniku da izdvoji 7.000 dinara mesečno samo za pelene, a gde su tu druge stvari. Da bi se živelo u Srbiji ovakvoj kakva je, plata mora da bude negde oko 100.000 dinara, sve ispod toga je smešno. Meni ne treba luksuz, razumite me. Ja hoću samo da živim i da imam za svoju decu. A kako da živim kad su mi mesečno računi 30.000 dinara, ko će da preživi od tih 12 ili 13 hiljada dinara što mi ostane”, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su svi ljudi nezadovoljni, te da će teško ima nekog radnika u pošti koji je zadovoljan postojećim stanjem.

“Trenutno stanje u Pošti je kao u filmu Tesna koža: dovedete preduzeće do propasti i onda se pojavljuje neko ko će da kupi firmu. Ne mogu da kažem da li oni to rade namerno, ali da je dobro – pa, nije. Jad i beda, to je život koji mi živimo“, zaključuje naš sagovornik.

Nakon novog saopštenja radnika u Pošti, aktuelno rukovodstvo na čelu direktorom Zoranom Đorđević nije se oglašavalo o novim navodima da je stanje u firmi katastrofalno.

Bonus video: Stefan Mitrović i Zoran Pavlović: Partijska knjižica glavna preporuka za posao u Pošti 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare