Foto: Nova.rs

Pošta Srbije obavestila je nedavno svoje zaposlene da su u obavezi da, tokom predaje obaveštanja građanima za glasanje, fotografišu poštanske sandučiće kako bi dokazali da su obavili svoj radni zadatak, saznaje Nova.rs.

“Obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora predstavlja neregistrovanu poštansku pošiljku koja se po tehnološkoj proceduri uručuje primaocu putem kućnog sandučića. Očekivani broj pošljki je oko 8,5 miliona”, stoji u dokumentu, uz napomenu da su primaoci često imali primedbe primalaca na kvalitet uručenja.

Pročitajte još...

“U cilju sprečavanja navedenih negativinih konotacija u vezi sa radom Pošte,, potrebno je definisati način potvrde uručenja odnosno prisustva poštara na lokaciji grupnog kućnog sandučića ili individualnog kućnog sandučića prilikom uručenja”, navodi se u dokumentu.

Zbog svega navedenog, nadlženi iz Pošte Srbije navode da bi poštari trebalo da fotografišu sandučiće u koje su ubacili listiće.

“Jedan od načina za verifikaciju uručenja, odnosno dobijanja potvrde uspešnog uručenja je fotografija grupnog ili individualnog kućnog snadučića neposredno nakon uručenja, putem mobilnog telefonskog aparata. Fotografija, koja je u “jpg” formatu, sa sobom nosi informaciju o datumu i vremenu kad je izvršeno fotografisanje, a samim tim i uručenje. Za dodatnu informaciju o lokaciji koju bi ovaj format sadržao potrebno je izvršiti dodatna podešavanja ili ukoliko isto nije moguće realizovati, prvo fotografisati jednu od pošiljaka koja sadrži adresirani podatak, a zatim grupni kućni sandučić”, piše u objašnjenju.

Po završetku radnog dana, poštarima se savetuje da fotografije proslede preko aplikacije “Viber”, “Whats Upp” ili u samoj pošti, “putem kabla ili Bluetooth”.

Iz Pošte smatraju da će na taj način moći da odgovore primaocima reklamacije primaoca obaveštenja, odnosno onih koji se budu bunili da im nije uručen glasački listić.

Izvori našeg portala navode da su poštari negodovali zbog ove obaveze, jer je reč o aktu koji se kosi sa Pravilnikom o organizaciji rada.

“Sve se ovo kosi sa onim što se podrazumeva Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji, Aktom o proceni rizika i Pravilnikom o normama i statistici. Nigde u navedenim aktima ne postoji radna operacija ‘fotografisanje’, a to se sada traži od poštara”, navode naši sagovornici.

Oni dodaju da je Pošta Srbije dobila kompletan posao koji se odnosi na dostavljanje obaveštenja za glasanje, te su su pojedini zaposleni primetili da postoje određene promene na adresama koje i inače obilaze.

“Poštari koji su dostavljali obaveštenja o glasanju obično znaju ko boravi u određenoj stambenoj jedinici, imajući u vidu da i tokom meseca, po više različitih osnova, dostavljaju pošiljke. Istina je da su neke kolege primetile da su određenim stambenim jedinicama odjednom povećao broj imena onih koji primaju pošiljke, ali mi ne možemo znati razloge zbog čega je do toga došlo”, navodi naš sagovornik, osvrnuvši se tako na sve češće priče o “fantomskim glasačima”, odnosno nepostojećim stanarima koji dobijaju pozivi za glasanje.

BONUS VIDEO: Štrajk poštara u Takovskoj, traže povećanje plate i bolje ugovore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram