Vakcinacija studenata Kragujevac
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Krizni štab razmatra kako da motiviše mlade da se vakcinišu. U toj populaciji ima samo 17 odsto onih koji su primili vakcinu, pa se veća o najrazličitijim načinima stimulacije. Odluka bi trebalo da bude doneta do 1. avgusta, a jedna od mera koja se pominje je i uvođenje dodatnog ispitnog roka za vakcinisane studente.

„Ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Minisartstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mere sprovedu“, kažu u Ministarstvu za Nova.rs.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ovanka Popović kaže za Nova.rs da o detaljima takve eventualne odluke još uvek ništa ne zna. Ipak, smatra da je potrebna što masovnija vakcinacija, generalno, a ne samo u studentskoj populaciji.

„Kada krene semsestar i kada treba opet da imamo veliki broj ljudi u zatvorenim prostorima, bilo bi dobro da se to desi i da je što više studenata vakcinisano“, kaže rektorka za Nova.rs.

Filozofski fakultet u Beogradu i agencija Ipsos uradili su istraživanje koje treba da pokaže zbog čega je slab odziv mladih na vakcinaciju, a kao neki od najvažnijih razloga navode se: Vakcina nije preporučljiva iz zdravstvenih razloga, Mladi misle da je vakcina opasna bar koliko i korona, Verovanje da je snažan imunitet dovoljna zaštita od kovida 19, a čest stav mladih je i da je možda sigurnije sačekati.

Dok se ove zablude ne rasprše, nude se nagrade.

Dodatni ispitni rok nije jedina stvar koja se nudi i kojom se mame mladi. Predsednik je najavio i nagradnu igru za vakcinisane. U punudi će po svemu sudeći biti besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja.

Stručnajci proteklih dana masovno upozoravaju da je vakcinacija jedini spas i jedini način da se zaustavi očekovani novi talas korone. U Srbiju je stigao i delta soj koji se mnogo brže šire, pa je to dodatna opasnost na koju ukazuju članovi Kriznog štaba, ali i stručnajci van njega.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare