Ilustracija Foto: Shutterstock

Odluka o protestu i štrajku 1. decembra u kome bi učestvovali svi reprezentativni sindikati obrazovanja nije doneta, potvrđeno je Danasu u više sindikalnih organizacija, u kojima kažu da će o eventualnom zajedničkom nastupu predstavnici sindikata razgovarati u ponedeljak.

„U ponedeljak su na sastanak u Ministarstvo prosvete pozvani predstavnici sindikata obrazovanja, ali tema neće biti nasilje u školama, već materijalni položaj zaposlenih. Ovaj sastanak je iniciran nakon mišljenja Agencije za mirno rešavanje sporova. Predstavnici jednog sindikata su predložili da ovo iskoristimo kao povod da vidimo šta bismo mogli da preuzmemo kao zajedničku akciju povodom slučaja nasilja nad profesorkom Tehničke škole u Trsteniku“, kažu za Danas u jednom sindikatu.

Kako ističu, Unija sindikata prosvetnih radnika samostalno je najavila protest i moguću jednodnevnu obustavu rada 1. decembra, o čemu je u toku izjašnjavanje njihovog članstva, dok ostali reprezentativni sindikati o tome nisu raspravljali.

Da li će biti zajedničkog protesta znaće se u ponedeljak, mada već sada iz nekih sindikata veruju da ideja o potpunoj obustavi neće naići na širok odjek zaposlenih jer bi nezakonit štrajk prosvetare koštao smanjenja plate za dan kada nisu radili.

U situaciji kada su im zarade ionako niske, smatraju da će se retko ko odlučiti da mu dnevnica bude zakinuta učešćem u nezakonitom štrajku.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da će odziv biti veliki, jer je povod za protest više nego opravdan i zato što su nastavnici revoltirani onim što je doživela njihova koleginica iz Trstenika.

„Nezakonit štrajk je po zakonu osnov za otkaz, ali mi polazimo od toga da će odziv kolega biti veliki i da se nijedan direktor neće usuditi da nekoliko hiljada ljudi dobije otkaz. Uostalom i direktori su naše kolege. Odbijanje dnevnica je najmanji problem, taj novac može da bude nadomešten zaposlenima iz sindikalnih članarina. Tema je ‘vruća’ i vreme je za hitnu akciju“,  kaže za Danas jedan sindikalac.

Na društvenim mrežama u grupama koje okupljaju prosvetne radnike već danima prosvetari negoduju zbog maltetiranja koleginice iz Trstenika i mnogo je poziva da se izađe na ulicu i organizuje štrajk.

Neki pak zbog izostajanja konkretne reakcije „prozivaju“ sindikate, pa i najavu da bi protest mogao da bude tek 1. decembra.

BONUS VIDEO: Javnost zgrožena maltretiranjem nastavnice iz Trstenika, prosvetari traže status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare