Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na prvoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine, predsednik Odbora i narodni poslanik Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanvić Ćuta poručio je da je cilj odbora da predstavlja glas građana i najavio da će ubuduće sazivati sednice širom Srbije, na svim mestima na kojima postoje ekološki problemi.

„Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine ima pravo da saziva sednicu van ovog zdanja, tako da ćete imati prilike da se upoznate sa lepotama naše zemlje, od Gornjih Nedeljica, trovačnica u Surdulici, bespravnih kamenoloma gde se upada ljudima dinamitom u malinjake. Naša obaveza je da budemo sa građanima. Nas očekuje borba za vazduh, za vodu, za zemlju“, kazao je Jovanović.

„Sledeći odbor biće u Majdanpeku, na planini Starica, gde je u ovom trenutku vanredno stanje, gde se ljudi koji žive tamo bore da sačuvaju svoju planinu, koji Kinezi hoće bespravno da poruše dinamitom“, poručio je Jovanović članovima Odbora.

On je naveo da ekološki problemi, kao što je primer borbe protiv izgradnje MHE, okupljaju ljude sa svih strana, bez obzira na to koje su političke opcije, nacionalnsti ili seksualnog opredeljenja.

„U ovom odboru moći ćete da vidite ljude od čobana do akademika. Svako može da pozove građane, struku i motiku. Ja vas pozivam da uključite građane, mi se ovde borimo za egzistenciju. Naša je obaveza da stavimo na dnevni red Skupštine, inicijativu koju je potpisalo 40 hiljada građana, da se Skupština izjasni o predlogu novog Zakona o eksploataciji o litijuma i bora. Da vidimo šta se dešava sa Rio Tintom, on je stavljen van zakona, ali vidimo da je mnogima žao zbog toga“, rekao je Jovanović.

On se osvrnuo i na situaciju u Majdanpeku, gde građani danonoćno brane planinu Staricu od miniranja.

„Više puta sam uputio poziv ministru policije da reaguje, ne zna se ko su uniformisana lica s fantomkama koja se predstavljaju da su obezbeđenje kineske kompanije Ziđin, koje nema šta da traži gore po Starici, to nije njihova zemlja. Mi ćemo da nastavimo ono što smo radili u prethodnih pet godina, da budemo s ljudima i da poštujemo zakone ove zemlje“, kazao je Jovanović.

„Ako to neće država da radi, radiće građani“, zaključio je on.

Bonus video: Aleksandar Jovanović Ćuta – Vlasnik zemlje je kineska kompanija Ziđin

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar