Država je Rakitsku reku stavila pod hipoteku

Društvo 06. feb. 202118:55 > 19:15
Podeli:
Otkopavanje cevi u selu Rakita
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Selo Rakita letos je postalo simbol otpora, kada su meštani, uz pomoć nekoliko stotina aktivista, oštetili cevi za pogon mini hidrocentrale na tamošnjoj Rakitskoj reci. Ova borba protiv investitora i sabijanja reke u cevi traje već godinama. "Sve je počelo tako što je država stavila Rakitrsku reku pod hipoteku i to je javno dostupna informacija i dokument", objašnjava za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od vođa pokreta Odbranimo Reke stare Planine. O tome postoje tragovi u katastru nepokretnosti.

Sudeći po podacima Republičkog geodetskog zavoda, država je Rakitsku reku stavila pod hipoteku 2017. godine.

Izvor: Katastar

Pokret Odbranimo reke stare planine letos je organizovao akciju u kojoj je učestvovalo na stotine meštana i aktivista. Oni su rukama, krampovima i bušilicama onesposobili cevi. Ipak, po svemu sudeći Rakitska reka je ponovo u opasnosti.

„Rakitskoj reci preti nestanak, zato što država ne poštuje rešenja i zakone koje je sama donela. EPS investitoru Goranu Beliću daje dozvolu za priključenje na elektromrežu i pitanje je dana kada će on popraviti cevi koje smo mu onesposobili i pustiti u pogon mini hidroelektranu ‘Zvonce’, što znači nestanak Rakitske reke. Naša je obaveza da to ne dozvolimo, po bilo koju cenu. Prema tome, uskoro ćemo objaviti datum ponovnog okupljanja u Rakiti i protest ispred Vlade, da to spasavamo kako znamo i umemo“, upozorava Ćuta.

On podseća da je jedini zahtev da se poštuje zakon i sprovede ono što piše u rešenjima. To bi, tvrdi on, trebalo da spreči dalji nastavak radova na Rakitskoj reci.

„Ukoliko država i nadležne institucije to ne budu sprovele, sprovešćemo ponovo mi. Za sve eventualne posledice institucije će snositi odgovornost“, poručuje naš sagovornik.

On navodi da je konačno stigao poziv na razgovor i od predsednice nadležne opštine Babušnica Ivane Stojičić.

„Mi nemamo šta da dogovaramo, ni da pregovaramo, sve jasno piše u rešenjima. Ono na čemu ćemo mi insistirati je da izađemo na teren i da obiđemo objekat. Pokrenut je i postupak obaranja građevinske dozvole. Na sve strane imamo postupke i procedure, ali sve to ništa ne znači, s obzorom na to da investirtor Belić planira da Rakitsku reku strpa u cev“, zabrinut je Jovanović.

Naš sagovornik kaže da je pokušao da stupi u kontakt i sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović, ali nije uspeo.

„Pozivamo ljude da se spreme i da se ponovo okupljamo u Rakiti. Mi nemamo drugog izbora“, objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar