Nije prošlo ni nedelju dana otkako su premijerka i ministarska za zaštitu životne sredine u Kragujevcu najavile da kotlovi na ugalj uskoro odlaze u prošlost, koliko juče Energetika je nebo iznad grada ponovo obojila crnom bojom i iz svojih dimnjaka pustila zagađujuće čestice. Kragujevčani su se na društvenim mrežama pitali ‘’šta li su to podložili, pa toliko čadi’’, a u gradskom Institutu za javno zdravlje objašnjavaju da je u Kragujevcu prisutno ’’standardno sezonsko zagađenje vazduha’’.

Kragujevčani su juče, na društvenim mrežama delili snimke dimnjaka Energetike iz kojih kulja crni dim. Ništa novo za početak grejne sezone, ali je neuobičajeno crna boja uznemirila građane. Snimci crnog dima zabeleženi su u popodnevnim satima između 15 i 16 časova. Neposredno posle nastanaka snimaka koji su uznemirili građane, aplikacija za merenje kvaliteta vazduha AirVisual pokazala je da je juče u ranim večernjim satima, vazduh u Kragujevcu bio nezdrav sa indeksom 109. Dok su Kragujevčan sve zabrinutiji zbog zagađenja vazduha i umorni od višegodišnjeg čekanja da Energetika pređe na gas, direktor gradske toplane, Andreja Ilić za Nova.rs kaže da u jučerašnjem crnom dimu nema ničeg neuobičajenog.

On je pojasno da je u Energetici došlo do prekida u napajanju električnom energijom, pa su bili primorani da ponovo startuju kotlove, kojima je zbog zastarele tehnologije za ‘’potpaljivanje’’ potreban mazut.

„To je uobičajeni postupak koji primenjujemo svaki put kada pokrećemo kotlove i nema ničeg novog u jučerašnjem crnom dimu. Tako je svaki put i zbog toga mi i rekonstruišemo postrojenje kako bismo promenili primarni energent za daljinsko grejanje’’ rekao je Ilić. Ovakvo objašnjenje navodi na činjenicu da u Kragujevcu tokom grejne sezone, svakog jutra iz dimnjaka pokulja crni dim dok ne izgori mazut.

Kragujevac zagađenje vazduha Foto:iqair.com

Direktor Ilić podseća da su nedavno počeli radovi na zameni kotlova, te da će već do kraja ove grejne sezone, novi kotlovi sa ekološki prihvatljivijim energentom, odnosno gasom, biti pušteni u režim toplih proba.

Kragujevac sedam dana imao prekomerno zagađenje čađu

Kragujevački institut za javno zdravlje svakodnevno meri kvalitet vazduha na nekoliko lokacija u gradu, ali nema licencu za uzorkovanje vazduha u blizini samih dimnjaka, tako da nema podatke o kvalitetu vazduha na matičnoj lokaciji Energetike. Kako nam je pojašnjeno u toj ustanovi, kontroli je podložan samo ‘’ambijentalni vazduh’’ koji građani udišu, a prema poslednjim podacima na tri lokacije zabeleženo je prekoračenje koncentracije čađi iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti u trajanju od sedam dana.

Specijalista higijene i medicinske ekologije dr Nebojša Ranković za Nova.rs kaže da je tokom oktobra prekomerna čađ registrovana na raskrsnicama Mala Vaga i kod Studentskog doma, kao i u Industrijskoj zoni. Maksimalna dozoljena koncentracija je 50 mikrograma po metru kubnom, a na tim lokacijama merenje je išlo i do 107 mikrograma. Kada su u pitaju suspendovane čestice PM 10, u oktobru je zabeleženo iskakanje vrednosti tokom jednog dana.

45.000 individualnih ložišta

’’U Kragujevcu je zagađenje uobičajeno tokom grejne sezone, i ovi rezultati za nas su očekivani jer se ponavljaju iz godine u godinu. Preaskom Energetike na gas nadamo se da će i kvalitet vazduha biti bolji. Kragujevac je poznat po takozvanom sezonskom zagađenju, jer se nalazi u kotlini i nema strujanja vazduha i većih vetrova, pa je takav geografski položaj tokom zime pogodan za taloženje čestica’’, objašnjava dr Ranković.

On je zaključio da je Energetika primarno najveći industrijski zagađivač, ali navodi i da na kvalitet vazduha u Kragujevcu utiču i individualna ložišta u domaćinstvima, kojih je prema proceni oko 45.000. Takođe, dr Ranković ukazuje i da na zagađenje vazduha u velikoj meri utiče i saobraćaj, jer u gradu nema obilaznice, pa se teretni saobraćaj odvija kroz centar grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar