Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U više gradova u Srbiji i jutros je zagađen vazduh, a pored Beograd loša situacija je i u Čačku, Gornjem Milanovcu i Smederevu. Glavni grad Srbije trenutno je na 10. najzagađeniji grad u svetu.

Svi koji su jutros izašli iz svojih stanova i kuća imali su prilike da se napolju susretnu sa prekomerno zagađenim i nezdravim vazduhom u Beogradu, ali i drugim gradovima u našoj zemlji.

Kako pokazuju podaci sajta IqAir za merenje kvaliteta vazduha, vazduh u Beogradu je nezdrav, a koncentracija PM 2.5 čestica je skoro sedam puta veća od dozvoljene.

Savetuje se da napolju ljudi nose maske, zatvore prozore i izbegavaju aktivnosti napolju. Savetuje se da uključe i pročišćivače vazduha.

Zagađeniji od Beograda su trenutno Čačak, Gornji Milanovac, Grabovac, Smederevo i Lazarevac.

U Beogradu je vazduh najzagađeniji u Obrenovcu, Borči, Dorćolu, a nešto bolji kvalitet je na Novom Beogradu.

Beograd je trenutno 10. najzagađeniji grad na svetu, dok se ispred njega nalazi Zagreb na četvrtom mestu i Sarajevo na sedmom. Najzagađeniji grad na svetu je trenutno Lahore u Pakistanu.

Printsreen/IqAir
Printsreen/IqAir

Prema podacima Beo Eko, najveće zagađenje je u Obrenovcu, kada se govori o PM 2.5 i PM 10 česticama, a zatim u Ovči, Zemunu i Velikim Crljenima.

Prihvatljivi kvalitet vazduha je na Novom Beogradu i u Vinči.

Bonus video – Zagađenje vazduha Jesmo li već otrovani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare