Zastrašujuće slike Beograda, najzagađenijeg grada na svetu

Zdravlje 28. okt. 202111:23 > 12:4619 komentara
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beograd je ovog jutra ponovo grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, a magla koja ga je okovala učinila je da deluje poput scenografije nekog horor filma.

Prema podacima sajta IQAir, prestonica Srbije se nalazi na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavila indijski Delhi, Karači u Pakistanu i kineski Vuhan.

Izvor: iqair.com

Beograd je trenutno u crvenoj zoni koja označava da je vazduh nezdrav i da je opasan po zdravlje građana.

Pročitajte još:

Prema prosečnoj izmerenoj vrednosti svih mernih stanica u Beogradu, broj PM2.5 čestica iznosi 179, prenosi Danas. Ove čestice uzimaju se kao uzorak jer se smatraju zagađivačem koji je najopasniji po ljudsko zdravlje.

Međutim, čini se da nije ni morao neko zvanično to da nam kaže – jasno je da magla koja se ovog jutra spustila na grad nije obična.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stručnjaci upozoravaju da je vazduh skoro svuda opasan i definitivno nije za izlazak napolje. A evo šta je dočekalo one koji su morali da izađu – prizori koje izgledaju kao sa snimanja nekog apokaliptičnog filma.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Magla koja ima „i miris i ukus“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Atmosfera koja bi se najblaže mogla opisati kao jeziva i zastrašujuća.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A koja je izgleda postala naša svakodnevica.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inboks Eko straže je „eksplodirao“, a na njihovoj stranici može se videti kako najzagađeniji grad na svetu izgleda iz različitih uglova.

Ali šta zapravo možemo da uradimo da se zaštitimo od zagađenja?

Najpametnije bi bilo ostati kod kuće, zatvoriti prozore i obezbediti dobar prečišćivač vazduha.

Pročitajte još:

„Ne postoje maske koje mogu da jako sitne čestice zadrže da ih mi ne bismo udahnuli. Maske koje se prodaju u apotekama verovatno delimično doprinesu, ali baš da uklone najsitnije čestice koje su i najopasnije – od toga nema ništa. Postoje takozvani hepa ili epa filteri za laboratorije, ali oni su tako gusti da čovek kroz njih ne bi mogao da diše kad bi se postavili u masku. Tako da tu nema perfektne zaštite“, objasnio je za Nova.rs prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju.

***
Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar