Foto: Shutterstock

U Srbiji već godinama ne postoji realna slika o kvalitetu vazduda a zagađenje je veće nego što pokazuju zvanični podaci, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

„Već godinama u Srbiji ne postoji realna slika o kvalitetu vazduha. Prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, obim merenja zagađenja stalno se smanjivao tako da je od 2014. do kraja 2018. većina podataka sa stanica za merenje kvaliteta vazduha bila neupotrebljiva“, navodi CINS.

Dodaje se da je to razlog zbog kojeg su pojedini gradovi označeni kao nezagađeni ali da stručnjaci smatraju da bi prava slika mogla da se formira tek kada bi sve merne stanice radile.

Analiza CINS-a pokazuje da je problema proteklih godina bilo u nekoliko gradova, jer neke stanice nisu merile zagađenje dovoljan broj dana kako bi se izvukli zaključci, dok neke nisu uopšte merile pojedina zagađenja ili su ugašene. Ovo je slučaj, između ostalog, u Beogradu, Beočinu, Loznici, Čačku, Paraćinu, Kruševcu, Nišu, kao i Kosjeriću koji je, kao i Smederevo, tri godine bio neocenjen dok se nije našao među najzagađenijim mestima.

U poslednjih pet godina za koje su podaci objavljeni, između 50% i 80% podataka sa stanica (čiji se broj kretao od 33 do 39) je neupotrebljiv, pokazuju podaci SEPA-e. Pojedini gradovi poput Niša su se u 2018. vodili kao nezagađeni samo zato što tokom godine stanice nisu dovoljno merile koncentraciju dominantne zagađujuće materije u zemlji – PM čestica.

Te godine je vazduh u Srbiji ocenjen kao čist, dok se prekomerna zagađenost pripisuje samo pojedinim gradovima.

Opširnije na sajtu CINS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare