Gordana Čomić regionalna konferencija "Romkinje nekada i sad" Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da u pojedinim osnovnim školama u Srbiji postoji segregacija.

Odbacujući amandman poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog, koji je tražio da se segregacija briše iz izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije i smatra da je tom terminu mesto u krivičnom zakonu, Čomić je kazala da nije reč o krivičnom delu, ali jeste o nečemu što je nedopustivo.

Ona je objasila da se u izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije navodi da je segregacija svaki akt kojim fizičko ili pravno lice razdvaja, bez objektivnog i razumnog opravdanja, druga lica ili grupu lica po osnovu ličnog svojstva, a da dobrovoljna odvajanja od drugih lica na osnovu ličnog svojstva ne predstavlja segregaciju.

„I to je ljudskopravaški termin, i to je ono što se dešava u životu u Srbiji, jer imate na teritoriji Srbije osnovne škole koje su primer segregacije, recimo u gradu Nišu na primer. To nije jedini grad gde su u jednu školu smeštena sva romska deca zbog toga što roditelji ne žele da romska deca idu u isto odeljenje sa njihovom decom“, rekla je Čomić.

Ona je navela da je zato segregaciji mesto u zakonu, navodeći da su segregaciji skloni mnogi koji sami za sebe vrlo autoritativno govore kako su tolerenatni i puni razumevanja za različite od sebe.

„Ali u realnosti imate da neće da izdaju stan Romima ili neće da im deca idu u školu sa Romima ili na bilo koje drugo lice različito od njih po etničkom i po nacionalnom poreklu“, rekla je Čomić. Ministarka očekuje da će biti problema u primeni zakona, kao i uvek kada se, kaže, poriče realnost i diskrimanacija nekih lica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare