„Čitave porodice iz Niša sa zimovanja se vraćaju zaražene“

Društvo 28. jan. 202110:17
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Ljudi su se mnogo više pridržavali preporuka lekara za proslavu slava, Nove godine i Božića, nego za zimovanja. Sada imamo čitave porodice koje se sa zimovanja vraćaju zaražene" rekao je za agenciju Beta direktor Klinike za anesteziju i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

On je kazao da je Klinika za infektivne bolesti u Nišu i dalje puna, dok je u stacionaru u novom Kliničkom centru na lečenju više od 130 obolelih, od kojih 35 u jedinicama intenzivne nege.

U kovid-bolnici u Kruševcu, dodao je Janković, više je od 80 pacijenata, od kojih petnaestak na intenzivnoj nezi.

On u naredne dve nedelje ne očekuje drastičnije smanjenje broja obolelih u kovid-bolnicama Kliničkog centra u Nišu, tako da se za sada ne planira smanjenje njihovih kapaciteta.

– Dogovorili smo se danas da kovid deo Vojne bolnice u narednih par dana bude konzerviran, dok Klinika za infektivne bolesti i deo novog Kliničkog centra i dalje nastavljaju da rade kao i na početku ovog trećeg talasa – izjavio je Janković.

On je rekao da će iz kovid dela Vojne bolnice u narednih par dana biti otpušteni lakši pacijenti, dok će petoro koji su na intenzivnoj nezi, biti premešteno na Kliniku za anesteziju KC Niš.

– Vrlo smo oprezni prema izlasku iz kovid-sistema jer i dalje imamo veliki broj zaraženih. Od 2.000 novozaraženih dnevno, koliko ih imamo sada u našoj zemlji, može se očekivati da će oko 200 biti u nekoj od kovid-bolnica – izjavio je Janković.

Ocenio je da je Klinički centar u Nišu uspeo da i u ovom trećem talasu održni rad klinika koje nisu u kovid-sistemu, s tim što su kapaciteti pojedinih umanjeni.

– Broj operacija je delimično smanjen delom zbog toga što je jedan broj zaposlenih angažovan u kovid-bolnicama, a delom i zbog toga što epidemiloški nije ispravno da imamo „pretrpane“ klinike i veliki broj pacijenata – izjavio je Janković.

On je rekao da su se u Kliničkom centru u Nišu svih proteklih meseci konstantno obavljale onkološke, hitne i sdruge neodložne operacije, a problem je bio to što su sve ostale bolnice u okolini skoro u potpunosti obustavile hirurški rad.

Janković je naveo da bar 30 odsto medicinskog osoblja u intenzivnoj nezi kovid bolnica u Nišu od oktobra, kada je krenuo treći talas, nije imalo ni jedan slobodan dan, niti je iskoristilo godišnji odmor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar