CINS: Nije utvrđeno ko je letom iznad Uvca ugrozio supove

Društvo 13. nov 202018:12
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Direktorat civilnog vazduhoplovstva ni nakon inspekcijskog nadzora nije utvrdio ko je 24. jula preleteo iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac i na taj način ugrozio mladunce beloglavog supa, saznaje CINS. Iz Direktorata i Kontrole letenja ne isključuju mogućnost da taj let nije bio prijavljen.

Dok je krajem jula helikopter preletao iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac (SRP Uvac) uznemirio je mladunce beloglavog supa, zbog čega je njih sedam ispalo iz svojih gnezda. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisao u oktobru, ni dva meseca nakon tog događaja nije bilo poznato ko je upravljao letelicom.

Nakon što im je SRP Uvac 4. avgusta prijavio ovaj slučaj, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je započeo vanredni inspekcijski nadzor, navodi se u odgovoru ove agencije CINS-u. Dostavljena im je izjava rukovodioca čuvarske službe rezervata u kojoj je stajalo da se let helikoptera dogodio 24. jula posle 18 časova. Inspektori Direktorata su od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) tražili i planove letenja za vazduhoplove koji su leteli tog dana u rejonu centralne i jugozapadne Srbije – širem rejonu SRP Uvac, radarske slike za navedene letove, audio zapise komunikacije kontrolora letenja i pilota vazduhoplova. U nadzoru su uzete i izjave od kontrolora letenja kao i od pilota helikoptera čije su rute letenja bile najbliže SRP Uvac, piše CINS.

Ipak, kako navode iz Direktorata, na osnovu raspoloživih podataka nije bilo moguće utvrditi koji vazduhoplov je u navedeno vreme nisko leteo iznad SRP Uvac.

Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

„Uzimajući u obzir i mogućnost da se niski let iznad SRP Uvac mogao odvijati i od strane pilota koji nije podneo plan letenja ili nije pilot civilnog vazduhoplova (hipotetički može biti i pilot vojnog vazduhoplova, prim.nov), nije bilo moguće izvršiti identifikaciju vazduhoplova i utvrditi identitet pilota koji su prekršili pravila letenja i time ugrozili staništa zaštićenih životinjskih vrsta“, piše u odgovoru Direktorata CINS-u.

CINS je pokušao i od SMATSA da dobije više podataka o ovom slučaju.   Iz SMATSA su odgovorili da su, na dan spornog leta, iz okoline Beograda u pravcu jugozapadne Srbije poletela dva helikoptera:

„Uvidom u planove leta za ova dva helikoptera utvrđeno je da nijedna od njihovih ruta ne prolazi kroz Specijalni rezervat prirode Uvac“, prenosi CINS.

Oni takođe u odgovoru ističu da ne isključuju mogućnost da je neko bez obaveštavanja Kontrole letenja i bez podnetog plana leta leteo u rejonu rezervata Uvac, na visinama ispod kojih ne postoji prekrivanje radarima SMATSA.

Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Prelet preko Uvca i ugrožavanje beloglavih supova iz jula je izazvalo veliku pažnju u javnosti pa je krajem oktobra doneta, a početkom novembra stupila na snagu, Naredba o određivanju uslovno zabranjenih zona letenja iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke – stanovišta beloglavih supova.

Njom je letenje civilnih vazduhoplova, uključujući i bespilotne letelice, u ovim zonama dozvoljeno samo ako je operater vazduhoplova pribavio odobrenje za let od Direktorata. Za to je potrebno ispuniti niz uslova, među kojima i da upravljač zaštićenog područja izda saglasnost u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu prirode.

(Izvor: CINS)

Komentari

Vaš komentar