Foto:Screenshot/Twitter/@savski_nasip

Javnost na društvenim mrežama uznemirila je vest da je zaštićena vrsta beloglavih supova možda ugrožena zbog nadletanja helikoptera iznad Specijalnog rezervata Uvac, pa su uplašeni mladunci iskakali iz gnezda i upadali u vodu. Nije poznato ko je odgovoran za ovaj čin, ali posledice takve neodgovornosti ćemo videti u budućnosti. Jedno je sigurno, na supove niko ne misli.

Objava o nadletanju helikoptera iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac uznemirila je Twitter zajednicu, jer preplašeni mladunci pored globalnih pretnji da njihova vrsta izumire, sada imaju i dodatne probleme. Helikopteri danima nadleću zaštićeni reon i otežavaju opstanak njihove grupe.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na svom Fejsbuk profilu objavio je da je evidentirano šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima , te preneto u prihvatni centar rezervata Uvac. Dodali su da nije poznato šta je sa preostala tri mladunca i da je moguće da ih je više od šest, ali da oni nisu mogli da ih pronađu sve.

Slobodan Knežević iz „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ osudio je događaj i podsetio na značaj koju ova vrsta ima za svetsku zoološku baštinu:

„Beloglavi supovi su vrsta koja je globalno ugrožena i kojoj nažalost preti izumiranje. U Srbiji postoji nekoliko kolonija u kojoj su stacionirani supovi, a jedna od njih je na Uvcu. Problem sa pomenutim slujačem je da se ceo incident dešava kada se završava gnezdeća sezona, a neophodno je pomenuti da je ovoj grupi potreban duži vremenski period da stasa, odnosno da postane sposobna za samostalni život. Ptice nisu napustile svoje gnezdo i samim tim nisu vične letenju. U tom dobu od presudnog značaja je da se socijalizuju na pravi način, a nadletanje helikoptera to onemogućava.“, objašnjava Slobodan Knežević iz pomenute organizacije.

Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Knežević je napomenuo da čin direktno ugrožava vrstu i napominje da se moraju naći odgovorni za nadletanje.

Organizacija „Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ poziva građane da svojim delovanjem ne ugrožavaju beloglave supove i napominju da se i upotreba dronova mora ograničiti na ovom prostoru jer i njihovo korišćenje smeta ovoj vrsti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar