Četiri susedne zemlje proglašene rizičnim, potreban PCR test

Društvo 21. avg. 202014:35 > 14:3912 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock/Andrej Safaric

U Službenom glasniku objavljeno je uputstvo koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, u kome piše da je za osobe koje u Srbiju dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom obavezan PCR test.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja u Republiku Srbiju dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Četiri države su proglašene za rizične, odnosno, da imaju nepovoljnu epidemiološku situaciju – Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Kako se navodi, ovaj uslov ne važi za građane Srbije koji dolaze iz ovih zemalja, kao i za strane državljane koji su u tranzitu kroz Srbiju (ne dužem od 12 časova u Srbiji).

Takođe, stranim državljanima nije potreban PCR test i ako se nalaze u tranzitu kroz pomenute države (ne dužem od 12 časova).

PCR test nije potreban ni za:

– posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;

– posade, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije; za akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade, za maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan test, ukoliko je potreban;

– na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;

– na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.

Takođe, PCR test nije potreban za  državljane susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta.

Komentari

Vaš komentar