Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Centar za slobodne izbore i demokratiju sproveo je istraživanje od 26. do 29, marta ove godine pitao građane kako se osećaju za vreme pandemije, čime se bave, kako ocenjuju i da li poštuju Vladine mere u borbi protiv Covid-19. Cilj im je bio da pomognu donosiocima odluka da bolje razumeju život građana u vanrednom stanju.

Prema nalazima CeSID-a, 30 odsto građana izražava zabrinutost kao dominantno osećanje, a sledi vera da će biti bolje sa 29 odsto.

Više od polovine ispitanika –  57 odsto – navodi da im najviše nedostaju prijatelji i bliski ljudi, dok  49% građana svoje vreme troši na gledanje filmova serija i zabavnog sadržaja.

Nešto više od trećine ispitanika kao najveći problem za vreme vanrednog stanja vidi samoizolaciju, a zatim nedostatak maski i zaštitne opreme, njih  30 odsto.

Pročitajte još:

Većina građana smatra da je potpuno informisana o Covid-19 (69 odsto), a informacije najčešće dobijaju sa TV i onlajn portala.

Skoro polovina ispitanika (48 odsto) je zadovoljno komunikacijom državnih organa, a oni koji su nezadovoljni navode kao prvi razlog da očekuju da struka ima važnu ulogu (31 odsto).

Sa druge strane, usvojenim merama vlade 18 odsto građana je izrazito nezadovoljno, 52 odsto donekle zadovoljno, a 26 odsto izrazito zadovoljno.

Maske stalno ili često nosi 76 odsto građana, a rukavice 67 odsto.

Skoro 70 odsto ispitanika je zadovoljno radom epidemiologa, stručnjaka i lekara u borbi protiv Covid-19, a 59 odsto ispitanjika su optimisti u vezi sa daljim očekivanjima u borbi države sa Covid-19.