Najnovije istraživanje o koroni kod dece

Zdravlje 23. mar. 202010:58 > 12:16
Podeli:
beba u bolnici
Foto: Chai Ting / Avalon Editorial / Profimedia

Nakon što je u Kini dvoje dece umrlo od koronavirusa, u javnosti se ponovo postavlja pitanje o tome da li je ova pandemija opasna po najmlađ ili i dalje možemo verovati da oni, iako prenose virus, ne pokazuju teške simptome i fatalne posledice.

Upravo to je tema skorašnje studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine. Prema njihovim navodima, reč je o 10-mesečnom dečaku, koji je i pre zaraze koronavirusom bio bolestan, i o jednom 14-godišnjaku. Naime,jedno dete se lečilo od leukemije, a drugo je patilo od bolesti bubrega.

Istraživanjem su obuhvaćena samo deca koja su se lečila u Dečjoj bolnici u Vuhanu, a od 1.391 testiranog deteta od 28. januara do 26. februara ove godine njih 171 je bilo zaraženo. Pokazalo se da je prosečna starost zaražene dece bila 6,7 godina. Groznicu je imalo 41,5 odsto dece, a 15,8 odsto njih nije imalo simptome infekcije. Ukupno 12 pacijenata imalo je upalu pluća, ali nisu imali simptome infekcije, dok je troje moralo da bude na intenzivnoj nezi i na respiratorima. Takođe, 4,4 odsto obolelih nije imalo nikakve simptome.

Pročitajte još:

Među bebama i decom mlađom od godinu dana 11 odsto njih je razvilo tešku ili kritičnu sliku bolesti, kao i sedam odsto dece stare od jedne do pet godina. Samo četiri odsto zaražene dece između šest i 15 godina postalo je teško ili kritično bolesno, a samo tri odsto zaraženih tinejdžera starijih od 16 godina pretrpelo je ozbiljne komplikacije, navodi Los Angeles Times.

„Za razliku od zaražene odrasle osobe, većina zaražene dece ima blaži klinički tok bolesti“, naveli su autori studije u New England Journal of Medicine.

Takođe, stručnjaci su proučavali i razliku u učestalosti obolevanja kod dečaka i devojčica i pokazalo se da je mala razlika između verovatnoće da se inficiraju ili obole dečaci i devojčice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram