Neda Todorović i Zdravko Šotra/ Foto: Petar Marković/Nin

Sreda, 25.mart, 3.15h - 4.20h; 6.30h.

Na svim TV stanicama gledam prilog o 3.000 spremnih, pod konac poređanih bolesničkih kreveta u avetinjski pustoj Hali 1 Beogradskog sajma. Nema delotvornijeg načina da se propagira samoizolacija. Nikakva upozorenja vrhunskih strušnjaka ne mogu da se mere sa tom pretnjom. Nemaju tu sugestivnu moć kao enterijer hale od skoro 22.000 m2, arhitekte Milorada Pantovića i inženjera Branka Žeželja i Milana Krstića.

Pročitajte još

Viđen si za Ivanjicu, pretila je Nušićeva Živka ministarka neposlušnom zetu. Viđen si za sajmište! Preti nam slika iz naše, omiljene Hale 1. Ježim se i od same pomisli da bih mogla, što reče Zoran Radmilović, postati ‘’član’’ tog pansiona. Peca P, novinar i pisac, uz sliku tih gvozdenih, vojničkih kreveta šalje mi komentar u svom stilu: ‘’Sve spremno za one koji su bili na Gitarijadi 1966.’’. Moje sećanje na Halu 1 Beogradskog sajma, dragi Peco, starije je godinu dana. Bila sam juniorka ženske ekipe OKK Beograda kada je naš Žućko, u meču Kupa šampiona protiv Alvika iz Stokholma, postigao legendarnih 99 koševa. Tada me je grlo danima bolelo zbog navijanja za Koraćev rekord u toj hali.

Zdravkova bratanica Milena viberom šalje video snimak proslave unukovog rođendana. Virtuelna žurka. Slavi se video putem. Tu je i kolač sa 9 svećica. Kakav li je? Virtuelni kontakt, čiji sam gorljivi protivnik oduvek bila zbog otuđenja, postao je jedini bezbedan. Novi kulturološki fenomen.

Nekretanje ugrožava zdravlje svih nas u izolaciji. Teram se da ujutru uradim vežbe koje mi je propisala dr. Zoja u svom studiju za fizioterapiju, u prizemlju naše zgrade. Terapeutkinja Vesna stvorila mi je gotovo uslovni refleks, pa osećam krivicu kada propustim vežbanje. Z. je savesniji, on redovno vežba. Odranije imamo steper koji nas, kad je neaktivan, prekorno opominje iz ćoška dnevne sobe. Tanja P, novinarka, navodi primer svoje nekadašnje instruktorke joge, koja je bivšim učenicama poslala mejl da će im, svakog dana od 18h, besplatno, držati časove preko interneta. Na časovima rade i vežbe disanja protiv anksioznosti. Juče je njih 47 vežbalo i družilo se, ostajući kod kuće.

Treba nam više dobrih vesti. Istraživanja čitanosti i gledanosti ukazuju na pad tiražia i rejtinga tabloidnih sadržaja. Šta će ti bolja vest od toga? Stvarno, koga danas još interesuje šta ima da izjavi izvesna starleta? A i tabloidi, kako vidim, postepeno menjaju tematiku. I korona se dobro prodaje, ali ne tako dobro kao rijaliti i ostale pošasti na kojima su do sada zarađivali. Mnogo je poznatih ličnosti u svetu a i ovde zaraženo. Bivša lekarka kluba Čelsi, Eva Korneiro, sada šefica odelenja jedne londonske bolnice, objašnjava da sportisti, zbog velikih fizičkih napora i inače češće obolevaju od infekcije gornjeg respiratornog trakta. Slavne ličnosti, po pravilu, imaju više kontakata, češće se ljube i grle, idu na više masovnih skupova, pa sam negde pročitala da je korona nastala kao bolest bogatih od potom obolevaju i umiru stotine ostalih.

pročitajte još

‘’Al’ si zarastao, trebalo bi da se potšišaš’’, kažem rasejano Z-u. Ne dadoh mu ni da izusti da ne može do svog frizera tu, u našoj ulici. ‘’Ma ko te šiša’’, nego mislim: jao, kako li će izgledati milioni muškaraca, kada se pojave na ulicama posle svega ovoga. Neki, zarasli u kosurinu kao Samson, a neki kao ošišani ispod lonca, nestručno ostriženi, kao ovca. Krenuh da naoštrim makaze. On vrisnu: ‘’Neću da budem ovca’’. To ćemo tek videti…
Z. zove njegov producent, Gaga, samo da čuje kako je. ‘’Jel krećemo?’’- dočeka ga spremno Z.