Foto: Profimedia.rs

Građani Srbije i dalje vide korupciju kao jedan od tri najveća problema u zemlji, uz niske plate i nezaposlenost, pokazuju rezultati istraživanja "Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji" koje su danas predstavili Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i CeSID.

Rezultati, koji su predstavljeni povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, pokazuju i da više od polovine ispitanika – 53 odsto – prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo, politiku 50 odsto, i poslovno okruženje – 34 odsto, međutim, građani nisu u potpunosti svesni konkretnih posledica koje korupcija ima na njihov lični i porodični život, pošto to prepoznaje tek svaki peti ispitanik.

Istraživanje pruža uvid u percepciju građana o korupciji i naporima koje Vlada i institucije ulažu u cilju njenog suzbijanja, kao i o dodatnim merama koje Vlada treba da preduzme u rešavanju korupcije i ostvarenog napretka u ovoj oblasti tokom poslednje dve godine, navodi se u saopštenju USAID.

Većina građana i dalje veruje da su najviše korumpirane institucije u zdravstvu – 83 odsto, inspekcije 82 odsto i sudovi 80 odsto, koji su prešli na treće mesto i poziciju koju je ranije zauzimala policija, dok policija sada zauzima četvrto mesto sa 78 odsto građana koji veruju da u ovoj insttuciji postoji korupcija, rekao je programski direktor Cesid Ivo Čolović.

On je naveo i da su građani iskazali sumnju u rad institucija koje su odgovorne za borbu protiv korupcije, pa je opšti zaključak da je opalo poverenje građana u ove institucije i njihovu sposobnost i volju da se suprotstave korupciji.

Kada je reč o onome što građani smatraju da bi bila najefikasnija mera u sprečavanju i borbi protiv korupcije, 46 odsto ispitanika identifikovalo je izricanje strogih kazni onima koji nude ili primaju mito kao najefikasnije, rekao je Čolović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar