Marko Čadež Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Kompanije iz Srbije, regiona ali i EU, zahvaljujući novom konceptu vodnog transporta preko luke Novi Sad i Konstance do Džabel Alija u Dubaiju moći će da snabdevaju svojim proizvodima ceo svet, najavio je danas u Dubaiju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, saopštila je PKS.

On je to najavio nakon sastanka s predsednikom kompanije DP World Sultanom Ahmedom bin Sulajemom, u čijem je vlasništvu novosadska luka.

„Zahvaljujući DP World, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Konstance imati fantastičnu vezu sa svetom“, rekao je Čadež.

Srpske kompanije, firme iz celog regiona, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske moći će, po rečima predsednika PKS, da koriste ovu mnogo efikasniju, mnogo bržu i cenovno konkurentniju rutu u odnosu na ostale.

Čadež je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsedniku i premijerki Srbije, koji su imali viziju da počnu ovaj projekat da Srbiju, kako je rekao, vrate ne samo na Dunav, na reke, već i da snabdeva svojim proizvodima čitav svet. „Srbija je važna zemlja koja sa UAE ima dobre ekonomske odnose zahvaljujući liderima dve zemlje, odlično je pozicionirana, jer ima reke i shvatili smo važnost luke Novi Sad za razvoj intermodalnog transporta, kao i da je povežemo s našom lukom u Konstanci. Vekovima su reke bile važne za transport robe i trgovinu. Ovim ćemo oživeti te trgovinske puteve. Ovo je samo početak“, poručio je Bin Sulajem.

Očekuje da će povezivanje železnice, transporta rekom i povezivanje s morskim lukama značajno doprineti uštedi troškova i razvoju poslovanja i konkurentnosti kompanija.

„To je ono što naši klijenti traže. DP World je prisutan u mnogim lukama Evrope, ali i u Africi, Americi na Bliskom i Dalekom istoku. To nam daje velike mogućnosti saradnje, kao i da Srbiju uključimo u naše logističke rute, a povezivanje s lukom Konstanca će to omogućiti“, dodao je Bin Sulajem.

Trenutno većina kompanija posluje sa UAE preko luke Rijeka, ali bi transport preko luka Novi Sad i Konstanca bio povoljniji.

Sastanku je prisustvovao i Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture, a sagovornici su saglasni da će unapređenje lučkog saobraćaja preko luke Novi Sad pozitivno uticati na izvoz i poslovanje kako kompanija iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana tako i zemalja EU.

Kako je istaknuto, u regionu Zapadnog Balkana očekuju se velika ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, hemijsku industriju, elektroniku, automobilsku industriju, rast proizvodnje i izvoza, a sve to mora biti praćeno sigurnim, održivim i pouzdanim transportom.

Korišćenjem luke Džabel Ali kao logističke platforme i haba za srpske kompanije, kao i firme regiona znatno bi doprinelo jačanju poslovnih veza i povećanju izvoza i trgovinske razmene sa UAE, sa drugim zemljama Bliskog Istoka, indijskog potkontinenta, subsaharske Afrike…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)