sorti_makisko_polje_ik

Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" (BVK) saopštio je da Makiško polje pripada "Zoni III" sanitarne zaštite, što znači da u toj zoni ne postoje vodozahvatni objekti na otvorenim tokovima, reni bunari ili cevasti bunari za crpljenje podzemnih voda. 

Povodom ocena da će Beograd ostati bez vode ako se usvoji Plan detaljne regulacije za deo Makiškog polja, to preduzeće navodi da je u toj zoni zaštite uvek bila predviđena gradnja, uz poštovanje strogih mera zaštite.

„Tokom izrade Plana uslovima se tačno su definisane mere i ograničenja u zavisnosti od namene i vrste objekata na predmetnom području… JKP ‘Beogradski vodovod i kanalizacija’ izdao je stroge uslove koju su u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima. Poštovanje ovih uslova je obaveza svakog investitora, bilo da je država ili privatni investitor“, navodi se u saopštenju.Preduzeće je takođe osudilo navode da će glavni grad ugroziti vodosnabdevanje ako dozvoli izgradnju na Makiškom polju.

Povezane vesti:

„Takve tvrdnje su obična laž, a njihovo namerno plasiranje predstavlja krivično delo širenja lažnih vesti i uznemiravanja građana. BVK je učestvovao u izradi plana kroz davanje uslova, kao nosioc javnih ovlašćenja… Zaštita izvorišta i rezervi površinskih i podzemnih voda obezbeđuje se formiranjem zona sanitarne zaštite, definisanjem i sprovođenjem uslova, mera i ograničenja“, dodaje se u saopštenju.

U prostorijama Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, uprkos protestu zainteresovanih građana, predstavnika nevladinih organizacija i politčkih stranaka,  15. decembra je održana “tajna javnu rasprava” o Nacrtu plana detaljne regulacije Makiškog polja.

Sednica Skupštine grada Beograda na čijem će dnevnom redu biti i Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja 29. decembar, a Građanska platforma je pozvala građane da se u toku sednice okupe na protesnom skupu. 

Oni čiji glas se na javnoj raspravi nije čuo imaju izmeli su za Nova.rs argumentovana objašnjenja zbog čega bi gradnja na Makiškom polju trebalo da bude zabranjena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar