FOTO TANJUG - ZORAN ZESTIC - bk

U Srbiju je od početka epidemije stiglo nekoliko aviona iz različitih zemalja sa robom, medicinskom opremom i stručnjacima, kao pomoć za suzbijanje pandemije koronavirusa. Međutim, još uvek ne postoje precizni podaci šta je naša zemlja dobila kao donaciju, a šta je kupila.

Građani Srbije od početka vanrednog stanja nalaze se u potpunom mraku kada je reč o tome na šta se i u kojoj meri troše pare iz budžeta. Od objavljivanja vanrednog stanja, 15. marta, najveći deo informacija o opremi koja stiže u našu zemlju, bilo da je kupljena ili donirana, saznavalo se putem medija.  To je i slučaj sa prvim avionom koji je doleteo iz Kine, 21. marta, a u kojem se nalazila medicinska oprema i kojim su doputovali i stručnjaci iz te zemlje, specijalisti za suzbijanje epidemije. U  medijima je dolazak pomenutog aviona predstavljen kao kineska pomoć Republici Srbiji, što je na samom dočeku potvrdila i ambasadorka te države u Srbij, Čen Bo.

„Danas je stigao prvi deo pomoći kineske Vlade, medicinski materijali i oprema. Stigli su i medicinski stručnjaci. Oni su se podučili u prvoj liniji fronta protiv virusa. Oni su se odatle uputili na novo ratište ka Evropi, i Srbiji da pomognu“, rekla je ambasadorka Kine u Beogradu

Doček prvog aviona sa kineskim stručnjacima i pomoći, Foto: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ – bk

 

Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će u Srbiju iz Kine stići 200 pokretnih respiratora i da će Srbija dobiti 15 miliona zaštitnih maski.

Norveška donirala 5 miliona evra pomoći

Dan pre sletanja prvog aviona iz Kine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je Norveška donirala pet miliona evra pomoći Srbiji u okviru borbe protiv kronavirusa. Kako je tada navedeno, ta skandinavska zemlja bi trebala da pomogne Srbiji i u nabavci dodatnih respiratora koji se koriste u lečenju najteže obolelih.

„Norveška je iskren prijatelj Srbije i želi da pomogne srpskom narodu iako se i sama sauočava sa najvećim izazovom do sada“ izjavio je tada ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

 

22. mart: Dolazak drugog aviona iz Kine – nepoznato šta je plaćeno, a šta je donirano

Dan kasnije, u Srbiju je stigao i drugi avion Er Srbije, koji je takođe donosio kinesku medicinsku opremu i pomoć za borbu protiv koronavirusa. Kako se navodilo u izveštajima, u njemu su se nalazili maske, respiratori, medicinska oprema i lekovi. Međutim, ostalo je nejasno šta je od pomenute pošiljke plaćeno, a šta je donacija.

26. mart: Let trećeg aviona iz Kine finansirala EU, HBIS donirao opremu

Usledio je dolazak i trećeg aviona iz Kine, međutim ovoga puta je premijerka Ana Brnabić istakla da je let organizovan uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), te da je troškove u iznosu od oko 460.000 dolara pokrila je Evropska unija.

Vučić: Hvala EU, ali Kina nam je najviše pomogla

Dan pre dolaska trećeg aviona iz Kine, Evropska komisija je odobrila paket mera za pomoć Srbiji ukupne vrednosti 93 miliona evra, od čega je 15 miliona namenjeno za neposrednu pomoć, poput finansiranja večerašnjeg leta, a ostatak sredstava biće namenjen za oporavak privrede Srbije od posledica pandemije.

U svom gostovanju u emisiji „Upitnik“ na RTS, 7. aprila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je tokom pandemije koronavirusa našoj državi najviše pomogla Kina.

„Kina nam je poklonila 100 kliničkih respiratora i to kada nam je bilo napotrebnije“, rekao je Vučić, dodajući da nijedan respirator iz Evrope nije stigao u Srbiju.

Tom prilikom je stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap istakla da će ovo biti samo jedan od brojnih aviona koji će doći u našu zemlju, kao i da će UNDP, pored nabavke materijala i opreme, Srbiji pružati podršku i u socijalno-ekonomskom oporavku.

Ono što smo tada saznali, jeste da je deo donacije koja je stigla iz Kine, plaćen i sredstvima kompanije HBIS Srbija, što je potvrdio njen direktor Džao Ðun. On je tada precizirao da se njihova donacija sastoji od 100.000 zaštitnih maski, 30.000 medicinskih izolacionih maski, 500.000 jednokratnih medicinskih rukavica za pregled, 20 kompleta infracrvene opreme za merenje temperature i 25.000 test reagensa.

Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Sutradan, 27. marta, na konferenciji za medije, predsednik Vučić je najavio da očekuje da još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih nekoliko dana.

29. mart: Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć, najavili donaciju respiratora

Dva dana kasnije, avion za zaštitnim sredstvima poslali su i Ujedinjeni Arapski Emirati. U prvom delu donacije, kako se navodi u medijskim izveštajima, nalazilo se 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, što čini ukupno 10 tona pomoći. Takođe, tada je najavljeno će u drugom delu donacije iz ove zemlje u Srbiju stići i respiratori.

Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

 

1. april: Početkom meseca stigla još jedna tura pomoći iz Kine

Prvog dana aprila, Minsitarstvo odbrane saopštilo je da je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo avion sa donacijom medicinske pomoći iz Kine u kojem se nalazilo 98.000 zaštitnih maski, 1.280 odela i 245 beskontaktnih toplomera. Dakle, ponovo se navodilo da je reč o pomoći.

3. april: Ruska pomoć i čuveno „spasiba“

Dva danas kasnije, 3. aprila, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su četiri aviona sa medicinskom pomoći i lekarima iz Rusije sletela na batajnički aerodrom.Sletanju prvog aviona prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se tom prilikom zahvalila Rusiji:
„Hvala vam. Spasiba“, poručila je Brnabić.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC / nr

 

Ministarstvo istaklo da je Rusija uputila pomoć Srbiji

U saopštenju koje je tog dana objavilo Ministarstvo odbrane navedeno je da se očekuje u toku večeri sletanje i petog aviona, dok će narednih dana doleteti još šest njih iz Rusije, te da će sa sobom dopremiti medicinsku pomoć Srbiji za borbu protiv koronavirusa. Ponovo je upotrebljena reč „pomoć“ i još jednom je ostalo nejasno da li i koliko je Srbija novca izdvojila za letove i pomoć iz Rusije.

6. april: Mađarska poslala pomoć: Maske i zaštitna odela

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je 6. aprila da je Mađarska poslala 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela, kao pomoć zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Oprema je stigla u Srbiju i znači nam mnogo, u svakom smislu”, navela je Joksimović u pisanoj izjavi.

8. april: I Turska je uputila humanitranu pomoć Srbiji

Turska je još jedna od država koja je uputila pomoć Srbiji. Osmog dana aprila ministar odbrane Aleksandar Vulin dočekao je avion iz te zemlje, u kojem se, kako je rečeno, nalazilo 100.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih odela, 1.500 testova za Covid-19.

Sa Kinezima potpisan i ugovor o donaciji za izgradnju labaratorije

Srbija i Kina potpisale su 8. aprila ugovor o donaciji za izgradnju dve laboratorije za testiranje na koronavirus. U saopštenju Vlade Srbije navedeno je da pomenute labaratorije mogu da obrade 3.000 testova dnevno. Ugovor o donaciji potpisan je sa kineskim institutom „BGI“, potpisao ga je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo. Kako se navelo u saopštenju, institut „BGI“ donirao je medicinsku opremu i uređaje za testiranje za dve laboratorije – jedne u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok će se druga nalaziti u Nišu. Iz Vlade je tada saopšteno da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Pomoć Evropske unije

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici nedavno je izjavio za Nova.rs da su međunarodna saradnja i solidarnost, više nego ikada, ključni i najavivši ujedno i novi paket pomoći EU za zemlje Zapadnog Balkana.

#related-news_0

“Više od 700 miliona evra pomoći EU otići će na Zapadni Balkan – 38 miliona evra za neposredne potrebe, 374 miliona evra u preraspodeljenoj bilateralnoj pomoći i dodatnih 290 miliona evra identifikovano je za pomoć društveno-ekonomskom oporavku regiona”, rekao je Fabrici.

Foto: EU

Ambasador je podsetio da je Evropska unija Srbiji već dodelila 93 miliona evra pomoći – 15 miliona evra za neposrednu pomoć u nabavci i transportu kritične medicinske opreme i 78 miliona koji su namenjeni ekonomskom oporavku zemlje.

Šta je Srbija kupila, a šta se ne zna da je pazarila?

Prema pisanju Sputnjika i RTS, u Beograd je u petak, 27. marta, sleteo ruski avion antonov „Ruslan“ koji je dopremio medicinsku pomoć iz Rusije i Kine. U izveštaju RTS-a navodi se da se u avionu nalazilo i 3,5 miliona maski koje je Srbija kupila u Kini, dok je trasport organizovala Vlada Srbije i Predsedništvo.

Gostujući na televiziji Prva, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, 7.aprila, je istakla da je Srbije od novca koji je dobila od Evropske unije kupila 75 respiratora, ali da oni nisu dopremljeni u našu zemlju, iako su kupljeni.

Ona je tada navela da respiratori nisu stigli u Srbiju zbog brojih ograničenja i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama.

„Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni“, izjavila  Joksimović.

Ministarka je tom prilikom potvrdila da je od novca EU plaćeno i nekoliko letova, dodajući da se ne radi samo o letovima za humanitarnu pomoć, već i za one koji su dopremali opremu plaćenu iz budžeta, navodeći primer aviona koji su dopremali pomoć iz Kine. Time je još jednom potvrđeno da se oprema koja je stizala iz Kine delom plaćena sredstvima građana Srbije.

Dan kasnije, premijerka Srbije Ana Brnabić, istakla je da je Srbija kupila 90 hiljada standardnih PCR testova za kovid-19.

Šestog dana aprila na aerodrom u Beograd sleteo je joše jedan avion iz Kine, koji je sa sobom dopremio 1,2 miliona epidemioloških maski. A prema informacijama iz medija, maske je kupila država Srbija.

Na osnovu raspoloževih informacija, koje je sam predsednik Srbije dao medijima, konkretno gostujući u pomenutoj emisiji „Upitnik“, naša država je kupila oko 2.200 respiratora, uz 573 koja su već raspoređana po bolnicama.

„Kupili smo 2.200 respiratora. Ne pričam o onih 573 koje smo već rasporedili. Mi kad platimo respiratore, idemo preko Narodne banke, ona preko korespodentske banke. Jedne američke“, istakao je Vučić, dodajući da se respiratori plaćaju po cenama od 45, 35 i 26 hiljada dolara.

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

„Ta banka nas zadrži 24 sati i traži dodatne podatke. Onda javlja svojoj državi i službi od koga mi to kupujemo. Moćniji od nas zovu i ponude 130.000 dolara i te mašine završe kod njih“, rekao je prvi čovek države, navodeći da se ugovori koje je sklopila Srbija ne poništavaju, već je obrazloženje da će kasniti isporuka.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanje na koji način Srbija nabavlja respiratore i troši novac za medicinsku opremu, rekao da će izveštaj o svemu podneti građanima nakon završetka epidemije i vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram