Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da su formirana dva krizna štaba za otklanjanje posledica koronavirusa.

„Na čelu jednog kriznog štaba biće premijerka Ana Brnabić sa korukovodiocima ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i pokrajinskim sekretarom za zdravstvom Zoranom Gojkovićem i direkotrkom RFZO Sanjom Škodrić“, rekao je Vučić prilikom obraćanja naciji.

U tom timu biće svi lekari koji se već bave koronavirusom i koji će svojim znanjem i autoritetom podneti zajedno sa nama teret koji nas je zadesio, dodao je predsednik Srbije.

„Drugi krizni štab biće formiran za otklanjanje ekonomskih posledica po privredu kojim ću rukovoditi ja zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim i predsednikom PKS Markom čadežom,“ dodao je Vučić.

On je rekao da će od 1. aprila ove godine svim zdravstvenim radnicima biti povećana plata za 10 odsto trajno kako bi im se zahvalili na trudu i radu i spremnosti da pomognu drugim ljudima.

Posebna pomoć je namenjena penzionerima i njima će biti uplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara jer su oni, kako je rekao, najugroženiji.

Govoreći o snabdevenosti zdravstvenih ustanova respiratorima, koji se koriste za najteže slučajeve, Vučić je kazao da ih u Srbiji trenutno ima 1.008 i podsetio je da ih je u vreme svinjskog gripa bilo samo 350.

„Tristapedeset respiratora smo imali 2009. godine u eri svinjskog gripa kada smo izgubili 137 ljudi zvanično, u ovom trenutku na današnji dan imamo 1008, tri puta više nego 2009.“, rekao je predsednik Srbije.

Za 25 dana imaćemo još 500, da se pripremimo za najgori mogući scenario, rekao je Vučić, podsečajući da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru.

Infektivna klinika u Beogradu od sutra baviće se samo onima koji su zaraženi koronavirusom, posebno odeljenje Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu i posebno odeljenje Kliničkog centra u Nišu, rekao je Vučić navodeći to kao jednu od novih odluka.

Imamo sve kapacitete, dovoljno postelja i hrane, zemlja je pripremljenija nego neke zemlje EU, rekao je on.

„Potrebno je da verujete državnim organima, a mi ćemo vas pravovremeo izveštavati i nećemo kriti od vas teške posledice, a biće ih sigurno“, rekao je Vučić.

Jedino što od vas tražimo je disciplina i poštovanje države, dodao je on.

On je istakao da će zatražiti dodatnu pomoć od EU, kao i podršku i pomoć od Kine i Nemačke.

Vučić je rekao da će posle posete Angeli Merkel pozvati sve predstavnike izbornih lista koji planiraju da izađu na predstojeće izbore da „razgovaramo kako i na koji način da organizujemo kampanju, kako da učestvujemo u kampanji i da li e potrebno da za pet, 10 ili 15 dana  pomerimo izbore“.

„Potpuno smo otvoreni za to i o tome ćemo razgovaratoi sa svim političkim subjektima“, rekao je on.